K2 Content

De eerste wedstrijd van de Mazda MX-5 Cup is eigenlijk het verhaal van András huilt en Marcel lacht. Marcel Dekker reed vanaf een derde startrij naar de overwinning, maar had daar wel de pech van András Király voor nodig. In leidende positie viel de IL Motorsport-coureur terug naar een vijftiende plaats doordat zijn wagen wederom in de noodloop sprong. Niels Langeveld laveerde gedurende de wedstrijd in de top vijf, maar profiteerde optimaal van de problemen bij Király en een afgebroken wiel van Dominique Kraan. De van poleposition gestarte Pim van Riet handhaafde zich in de kop en werd keurig derde.Een fraai veld van 22 Mazda’s staat gereed voor hun eerste race op Circuit Zolder. Het is weer warmer dan gisteren. Met zijn tiende plaats mag de ervaren Pim van Riet de eerste wedstrijd vanaf poleposition beginnen, met naast hem op de eerste rij Sam Jongejan. “Ik kon in de kwalificatie niet de perfecte ronde vinden. In de slipstream van Filip Wojtowicz remde ik te vroeg en verloor daardoor de snelheid. Een ronde later raakte ik in mijn allersnelste ronde een paaltje waardoor ik mijn tijd kwijtraakte. Daarna lukte het mij niet meer om sneller rond te gaan. Maar ik heb er alle vertrouwen in, de data geeft aan dat ik vooraan kan meestrijden en dat de auto snel is. Ik heb er erg veel zin in,” aldus Jongejan vlak voor de start van de eerste race.

Ook Pim van Riet kwam er tijdens de kwalificatie niet aan te pas. “Ik had totaal geen snelheid, maar ook mijn snelste tijd werd mij afgenomen omdat ik een paaltje raakte tijdens de kwalificatie. Naderhand bleek er een technisch probleempje aan mijn Mazda, dat is nu gelukkig opgelost. Ik zat er tijdens de  twee vrije trainingen zo goed bij en weet dat de auto goed en snel is. Ik ga nu voor een optimaal resultaat”. De snelsten uit de kwalificatie András Király en Niels Langeveld gaan de wedstrijd van de 10de en 9de plaats aanvangen voor een inhaalrace.

Pim van Riet en Sam Jongejan zijn prima weg, maar ook Toine Kreijne heeft een wereldstart. De twee koplopers gaan zij aan zij richting de Boutsen Chicane en verliezen daar wat momentum bij het insturen. De gewiekste Marcel Dekker, gestart vanaf de derde startrij profiteert en pakt na een wereldstart gelijk al in de eerste ronde de koppositie. Maar ook Toine Kreijne heeft zijn vorm van het eerste seizoen weer helemaal te pakken en pakt de tweede plaats af van Pim van Riet. Op de vierde plaats rijdt Király die zich door het veld heeft gekliefd. Ook Pim van Riet moet de snelle IL Motorsport-rijder al snel voor zich dulden, terwijl Niels Langeveld even blijft hangen op een vijfde plaats voor Dominique Kraan en de teruggevallen Sam Jongejan.

Toine Kreijne heeft het helemaal naar zijn zin en bedreigt Marcel Dekker voor de koppositie. Eén ronde later is alles weer anders. Toine Kreijne verliest een paar plaatsen en zakt naar de zesde positie. Király, gekomen van de tiende startplaats, haalt Dekker voor de Jacky Ickx bocht in en is nu de nieuwe koploper. Pim van Riet ligt op een derde plaats maar krijgt Dominique Kraan in zijn spiegels. Beide rijders gaan aan de verkeerde kant van de paaltjes in de Boutsen chicane richting de heuvel. Nog niet de race voor Niels Langeveld, die een beetje jojoot om de plaats vier en vijf.

Alle voorsprongen worden weer teniet gedaan nadat Pieter van Noordenne en John Hoogland zich in de grindbak van de eerste Linker ingraven. Hoogland raakte in een spin en zette de Mazda MX-5 diep in het grind. Van Noordenne schrok, spinde en ging achterwaarts de grindbak in en raakte Hoogland gelukkig niet. De safetycar komt de baan in om de marshals de gelegenheid te geven alles weer in orde te maken om verder te racen.

Nadat beide wagens uit de grindbak zijn getrokken gaat de wedstrijd weer vol van start. Langeveld meldt zich in de top drie ten koste van Dominique Kraan en een terugzakkende Pim van Riet. Langeveld krijgt een waarschuwing omdat zijn Mazda een paaltje raakt in de Boutsen chicane.

Aan kop lopen András Király en Marcel Dekker weg bij de groep achter hen. Liefst negen wagens knokken om de derde plaats. Weer driedik racen waar af en toe het Zolderse asfalt te smal is en zandwolken het uitzicht verstoren.

Pim van Riet haalt Dominique Kraan in voor de vierde plaats, waarna Kraan zijn wagen na een grindbezoek in de Bianchibocht met een gebroken linker achterwiel aan de kant zetten moet zetten.

András Király valt vanaf de koppositie ver terug naar de vijftiende positie. Zijn wagen sprong weer in de noodloop, wat hem al vaker is overkomen en hem zelfs zijn kampioenschapskansen heeft gekost. Hoeveel pech kan een coureur hebben! Sam Jongejan en Toine Kreijne krijgen van de wedstrijdleiding  een waarschuwing voor hun rijgedrag. Het gaat er in de slotfase best wel pittig aan toe. Laurent Fresnais en Erik Sliphorst gaan er samen in de Bolderbergbocht nog vanaf. Marcel Dekker trekt zich vooraan nergens wat van aan en wint de wedstrijd voor Niel Langeveld en Pim van Riet.

Sam Jongejan profiteert van de uitvallers voor hem en rijdt naar een vierde plaats, voor Toine Kreijne en Jordy van der Eijk. Mik Kuiper, Simon Sikhart, Filip Wojtowicz en Lars van ’t Veer maken de top tien compleet.

Na afloop kon András Király er natuurlijk wel om huilen. Teleurgesteld vertelde de ongelukkige rijder zijn verhaal. “Mijn auto is helemaal nagekeken na de eerdere problemen. Het zou allemaal opgelost zijn. Ik was op weg naar de overwinning toen weer het bekende probleem opstak. Mijn auto sprong in de noodloop en dan kun je gas geven wat je wil, maar je trapt in een gat omdat je geen vermogen meer hebt. Je moet de auto stilzetten, de motor uitzetten en opnieuw starten. In dit veld ben je dan gewoon kansloos voor een goed resultaat. Ik ben er helemaal ziek van, we moeten gaan bekijken of we de tweede race aan het einde van de dag nog wel gaan starten.”PR

17138127
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
694
4480
24527
17088186
100510
87121
17138127

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven