K2 Content

Nathan Vanspringel heeft op CM.com Circuit Zandvoort op meer dan overtuigende wijze de eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup op zijn naam te hebben geschreven. De nog altijd regerend Belgisch kampioen troefde op een natte baan Sen Roodenburg af, die echter door het uitvallen van Senna van Soelen wel goede zaken deed voor de strijd om de Nederlandse titel.Na een geweldige race legde de vanaf plek twaalf gestarte Esmee Kosterman beslag op de derde positie. De snelle dame werd op de voet gevolgd door Veeti Rajala en Stefan Barewijk die daarmee de overwinning voor zich opeiste in de Divisie 2.

Het is weliswaar droog, maar de baan nog nat als op zondagochtend om 9:00 uur de Ford Fiesta Sprint Cup op CM.com Circuit Zandvoort het programma van de Trophy of the Dunes aftrapt. De startopstelling voor de eerste Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top vijf uit de kwalificatie per land. Daarmee op poleposition van de 30 minuten durende race Aleksander Olejniczak, met naast zich Tom Feyaerts. Daarachter in de ‘Nederlandse rij’ debutant Tomasz Magdziarz, Sen Roodenburg,  Alan Czyz en de snelste man uit de kwalificatie, Senna van Soelen. Achter Feyaerts in de ‘Belgische rij’ Ellis Spiezia, Nathan Vanspringel, Philippe Huart en Tomas De Backer. Het veld van achttien wordt gecompleteerd door Veeti Rajala, Esmee Kosterman, Gianni van de Craats, Stefan Barewijk, Filip Zagórski, debutant Benjamin Sylvestersson, Tom Vanderheyden en Geoffrey Vanspringel.

Vanaf de eerste rij is Olejniczak op de nog gladde baan met doorspinnende banden toch als beste weg en neemt de leiding, terwijl tot ieders verbazing het hele veld ongeschonden de eerste bochten doorkomt. Het is niet direct duidelijk wie er op slicks dan wel regenbanden zijn gestart, maar gedurende de race zal helder worden wat de beste keuze was.

Nathan Vanspringel heeft duidelijk de beste eerste ronde want de regerend Belgisch kampioen heeft bij de eerste doorkomst vanaf startplek zes de leiding, voor Czyz, Roodenburg en polesitter Olejniczak. De vanaf de eerste rij vertrokken Feyaerts heeft een fout gemaakt want de Belg ligt na één ronde laatste.

De Backer en Van Soelen zijn aan een opmars begonnen. Na twee ronden leidt Vanspringel met bijna vier seconden op een naar plek twee opgerukte Roodenburg, die Czyz een positie terug heeft verwezen. De Backer is op vier aangeland en wordt gevolgd door Van Soelen, Huart, Barewijk, een teruggezakte Olejniczak, terwijl Kosterman en een ook teruggevallen Magdziarz de top tien completeren. Een ronde later heeft Kosterman weer een plaatsje gewonnen ten koste van Olejniczak en ligt daarmee achtste.

Aan kop begint Roodenburg de rondetijden van de leidende Vanspringel te matchen, al bedraagt de afstand na vijf ronden al vijf seconden. Van Soelen rukt inmiddels verder op en ligt derde, voor Czyz. Niet voor het eerst dit seizoen raken De Backer en Huart elkaar waardoor Barewijk kan oprukken naar plek vijf, voor De Backer, Huart en een weer naar voren komende Magdziarz. Kosterman heeft op negen een plaatsje moeten prijsgeven en wordt gevolgd door Rajala .

In ronde acht komt er plotseling een einde aan de race van Van Soelen als de snelste man uit de kwalificatie stilvalt. De Backer heeft ook duidelijk problemen want de Belg valt steeds verder terug en ligt inmiddels op plek negen. De volgorde achter een soeverein leidende Vanspringel is daarmee: Roodenburg, Czyz, Barewijk, een sterk rijdende Kosterman, een oprukkende Rajala, Huart, Magdziarz, De Backer en Van de Craats.

Czyz rijdt duidelijk op andere banden dan de andere rijders in de top vijf want de Pool is ruim twee seconden per ronde langzamer en wordt op de huid gezeten door Barewijk, Kosterman en Rajala.

In ronde elf is het dan ook gebeurd en schuiven Barewijk, Kosterman en Rajala ten koste van Czyz door naar de plaatsen drie tot en met vijf. Aan kop heeft Vanspringel nog steeds vijf seconden voorsprong op Roodenburg, die zich met een gat van meer dan 20 seconden op Barewijk veilig weet op plek twee.

Met nog een kleine drie minuten te gaan dringt Kosterman aan bij Barewijk en lijkt de derde plaats over te gaan nemen terwijl ook Rajala begint aan te dringen. Vanspringel blijft ongenaakbaar, met Roodenburg op twee als in de 13de ronde Kosterman en Rajala ten koste van Barewijk oprukken naar de plaatsen drie en vier. Achter Barewijk een met zijn banden worstelende Czyz, een snelle rondetijden rijdende Magdziarz en Van de Craats

In de laatste ronde zijn er geen wijzigingen meer en pakt Vanspringel soeverein de overwinning, voor Roodenburg die daarmee goede zaken doet voor het kampioenschap. Op een prachtige derde plaats Kosterman, met op vier Rajala en op vijf Barewijk.

Daarachter op een keurige zesde plaats Magdziarz, gevolgd door Czyz, Van de Craats en De Backer, terwijl Huart de top tien completeert.  

Het podium voor de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar is daarmee: Roodenburg, Kosterman, Rajala, terwijl het podium van de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder wordt gevuld door Barewijk, Magdziarz en Olejniczak (elfde algemeen). Het Belgische podium is voor Nathan Vanspringel, De Backer en Huart.

Voorlopige uitslag Ford Fiesta Sprint Cup race 1 Zandvoort:
PR

16949264
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
995
2104
10086
16918131
96748
102521
16949264

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven