Met twee zeges uit evenzoveel races in de Dutch Renault Clio Cup is Sebastiaan Bleekemolen de grote winnaar geworden van de Kruidvat Gillette Paasraces. De ruim 19.000 toeschouwers zagen Marcel Dekker in beide races flink pushen om de meervoudig Clio-kampioen tot een foutje te verleiden. Die kwamen er echter niet, dus moest de bestuurder van de groene Clio zich tevreden stellen met twee runner-up posities. Opvallendste coureur in beide races was Paul Harkema. De tweedejaars Clio-coureur won in de Olympia Cup beide races en deed dat met veel vuur, wat hem op een haar na naar het algemene podium bracht. In de eerste race finishte Harkema als vijfde algemeen, in de tweede race werd hij vierde.

Net als vorig seizoen wordt de startgrid in de Dutch Renault Clio Cup van race 1 bepaald door de snelste en die voor race 2 door de op één na snelste kwalificatietijd. Sebastiaan Bleekemolen legde de basis voor zijn succes door tijdens de kwalificatie op zaterdag met twee snelle ronden de poleposition voor beide races veilig te stellen. In de Olympia Cup deed Paul Harkema datzelfde, met een vierde startpositie algemeen voor race 1 en een vijfde voor race 2 als veelbelovend uitgangspunt.

Bij de eerste Clio Cup-start van seizoen 2013 is polesitter Bleekemolen uitstekend weg, hij gaat voor Dekker als eerste de Tarzanbocht in. Melvin de Groot kan de furieus gestarte Paul Harkema net aan achter zich houden, terwijl de van de achtste plek begonnen Robert van den Berg snel posities goed maakt en zich achter Harkema positioneert om in de aanval te gaan.

In de derde ronde zijn alle ogen gericht op het gevecht om de vierde plaats. Harkema en Van den Berg rijden vrijwel de hele ronde deur aan deur. In de S-bocht komt zijn ervaring Van den Berg goed van pas, de Harders Plaza-coureur kiest de slimste lijn en steekt Harkema voorbij. Ronald Morien profiteert van de wijd openstaande deur en pakt de vijfde plek over.  

Van den Berg heeft de smaak goed te pakken en valt De Groot aan voor de derde podiumplek. Buitenom in de Tarzanbocht zet hij zijn Clio naast die van De Groot en zo rijden zij honderden meters deur aan deur. Van den Berg wint dit duel en ziet in de verte voor zich het leidende duo Dekker en Bleekemolen. Het gat is echter ruim twee seconden en de koplopers rijden snellere rondetijden.

Melvin de Groot rijdt op plaats vier en wordt opgejaagd door vijf Clio’s, waardoor hij meer in zijn spiegels kijkt dan vooruit. Elke coureur rijdt strakke rondetijden in de 1:58 en doet dus nauwelijks voor elkaar onder. Paul Harkema probeert de verloren positie op Morien weer goed te maken en slaagt daar na enig aandringen ook in, de overige coureurs behouden hun positie tot op de meet. Eva Harkema, de zus van Paul, rijdt rond op de negende positie, goed voor de tweede plaats in de Olympia Cup. Zij wordt gevolgd door haar klassegenoten Jan Muys, Peter Schreurs, Marcel van de Maat en Wilbert van den Burg.  

De spanning in de strijd om de vierde plaats is groot, maar ook aan de kop weet Dekker de druk vol op Bleekemolen te houden. Na tien ronden racen zit hij op de bumper van de raceleider, maar die maakt geen enkele fout en kan Dekker ronde na ronde achter zich houden. Robert van den Berg nadert, maar de race is te kort om nog een aanval te kunnen plaatsen. Melvin de Groot weet de druk te weerstaan en pakt de vierde plaats, voor Paul Harkema die daarmee wel glansrijk de Olympia Cup race wint.

Ook in de tweede race is de poleposition voor Sebastiaan Bleekemolen, maar het is vanaf de tweede startplek Liroy Stuart die de beste start heeft en als eerste de Tarzanbocht in gaat. Marcel Dekker profiteert van de slechte start van Bleekemolen en pakt de tweede plaats. In de Mastersbocht ondervindt Stuart dat voluit op de nog te koude banden nog niet mogelijk is, hij komt naast de baan en verliest veel posities. In de S-bocht weet Bleekemolen de leiding te heroveren en moet Dekker opnieuw op jacht naar de koploper. Robert van den Berg heeft dit keer weinig geluk, hij valt uit en scoort geen punten. In de Olympia Cup is de leiding in handen van Jan Muys, maar hij wordt op de voet gevolgd door Paul Harkema.

Dit keer weet Bleekemolen een gaatje te slaan naar Dekker, waardoor de druk er iets minder op staat.Dekker wordt gevolgd door Ronald Morien op de derde positie, maar de echte actie vindt plaats achter dit trio. Een snelle trein bestaande uit Melvin de Groot, Jan Muys, Paul Harkema, Michael Bleekemolen, Liroy Stuart en Peter Schreurs strijdt fel om elke meter. De angel wordt daar enigszins uitgehaald wanneer Muys een straf krijgt vanwege een valse start, waardoor hij ver terugvalt. In de zesde ronde is de druk zo groot geworden dat een crash onvermijdelijk blijkt. Liroy Stuart valt uit langs de baan, Michael Bleekemolen en Peter Schreurs weten nog wel de pits te bereiken, maar kunnen niet verder.

Aan kop heeft Marcel Dekker intussen het gat naar Bleekemolen gedicht, tot een aanval komt het echter niet. Ronald Morien rijdt op gepaste afstand op plaats drie, zijn teamgenoot Melvin de Groot volgt op korte afstand. Paul Harkema ligt dan op plaats vijf en is wederom leider in de Olympia klasse, Marcel van de Maat ligt daarin op plaats twee.

In de slotfase van de race wordt de strijd om de zege feller. Marcel Dekker probeert zijn Clio in de Tarzanbocht buitenom Sebastiaan Bleekemolen te sturen, maar die houdt zijn lijn en dus is er niet voldoende ruimte om er naast te komen. Paul Harkema heeft het gat naar De Groot en Morien gedicht en gaat vol voor de laatste podiumpositie. Hij profiteert wanneer De Groot Morien voor het ingaan van de Tarzanbocht op het achterwiel raakt, want De Groot beschadigt zijn rechtervoorwiel en moet hij de strijd staken. Morien en Harkema vervolgen de strijd om plaats drie. In een ultieme poging komt Harkema echter naast de baan, waardoor hij door het grind moet en ternauwernood zijn Clio in de race kan houden. Hij finisht nipt buiten het podium.

Zo behaalt Sebastiaan Bleekemolen zijn tweede dagzege, wordt Marcel Dekker wederom tweede en maakt Ronald Morien het podium compleet. In de Olympia Cup is de zege andermaal voor Paul Harkema, is Marcel van de Maat de breed lachende tweede en Jan Muys de enigszins teleurgestelde derde. Sebastiaan Bleekemolen: “Ik had een hele slecht start, waardoor Liroy er gelijk langs kwam.  Marcel passeerde me ook, maar Robert van den Berg kon ik nog achter me houden. Ik was voor de Tarzanbocht allebei mijn spiegels al kwijt. Liroy viel echter meteen terug en direct daarna kon ik Marcel passeren. Aan kop was het daarna per ronde verschillend of Dekker of ik sneller was. Doordat ik mijn spiegels niet had zag ik niet dat Marcel een keer naast me zat. Een prima weekend, maar jammer dat ik de snelste raceronde deze race niet heb gereden, anders had ik echt het maximaal aantal punten behaald dit weekend.”

Tekst: PR

9921424
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2328
2927
8482
9885139
76823
147943
9921424

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven