Na een maanden lange voorbereiding was het dan zover, het eerste wedstrijd weekend van de TopGear Westfield Cup stond voor de deur.

 

Dat de klasse enorm populair is blijkt wel uit het feit dat het aantal rijders de afgelopen winter meer dan verdubbeld is. Niet minder dan 43 rijders zouden dit eerste raceweekend in actie gaan komen. Een aantal ‘zelfbouwers’ moest nog even verstek laten gaan maar zij zullen er het eerstvolgende raceweekend bij zijn. Op de Bavaria Paddock was de Westfield tent weer opgezet en met een lengte van 50 meter bleef deze niet onopgemerkt door de vele bezoekers aan het circuit.

Vrije trainingen
Donderdag 2 april werd het weekend officieel afgetrapt met de vrije trainingen. Onder zeer mooie weersomstandigheden kregen de rijders de gelegenheid voor een (her)introductie met het circuit. In de vier sessies die ter beschikking stonden ging de een wat voorzichtiger dan de ander aan de slag. Aan het einde van de dag waren de meeste rijders goed gestemd, voor een drietal uitvallers eindigde de dag ietwat in mineur.

Kwalificatie
Op vrijdagochtend kregen de rijders, nu ieder voorzien van een transponder, nogmaals de gelegenheid voor een vrije training. Nu bleek wel hoe de verhoudingen tussen de rijders onderling was. Zandvoort kenner bij uitstek, Michel Schaap liet in deze vrije training een tijd noteren van 1.58. Nog twee nieuweling in de cup, Sven Andries en Stefan van Lonkhuizen, doken direct onder de 2 minuten grens. Louis Hutzezon jr. zat hier net boven maar werd wel op de hielen gezeten door vijf rijders die binnen een paar tienden van zijn tijd zaten.

Hierna was het tijd voor de kwalificatie voor de eerste race. Zoals uit voorgaande sessies wel bleek was het Michel Schaap die voor Sven Andries en Stefan van Lonkhuizen de snelste tijd op de chrono’s wist te zetten. Hayley Lazell, die dit seizoen samen met haar partner Hans Wellink, afwisselend zou gaan rijden is zwanger waardoor Hans alle races op zich zal nemen. Tijdens de kwalificatie positioneerde hij zijn paars/witte Westfield op een keurige vierde plaats gevolgd door drie ‘oudgedienden’ Louis Hutzezon jr., Mies van Grunsven en Kirtan Nandkoemarsing. Jan Peter Dankaard, Rik Nilsson en Roel Meijer maakten de top 10 compleet.

Race 1
Met een vol veld van 38 Westfields stonden de rijders om 13.30 uur klaar voor de start van de eerste race van het seizoen. Bij het vallen van de vlag was het Michel Schaap die heel goed wegkwam en in eerste instantie alle zeilen bij moest zetten om Sven Andries van zich af te houden. Op basis van zijn ervaring liet Schaap zich niet inpakken en hield na de eerste bocht de leiding in handen. Als bij een wonder kwamen alle 38 Westfields zonder problemen door de eerste bocht.

Paolo Massaro, die vanaf p15 vertrok wist de meeste plaatsen goed te maken en lag vrij snel op een achtste plaats. Mies van Grunsven had niet zo’n beste start en verloor gelijk al zes plaatsen en moest uiteindelijk genoegen nemen met een dertiende plaats.

Hans Wellink en Sven Andries vochten achter Michel Schaap om de 2de en 3de positie die uiteindelijk in het voordeel kwam van Hans Wellink. De Kawa groene Westfield van Jan Peter Dankaart reed ook goed mee en samen met Louis Hutzezon jr. streden zij om de 4de en 5de positie. Bij de start maakte Kirtan Nandkoemarsing 1 positie goed na de start maar moest aan het einde van de 12 ronden durende race genoegen nemen met een zesde plaats. Rick Nilsson, gestart op P9, werd 7de voor Paolo Massaro, Roel Meijer en Francois Claeijs die zich de top tien binnen hebben gereden. John Pronk kwam met de BROOD Westfield net buiten de top 10 gevolgd door At Reitsma.

Gedurende de race werd er in het veld onderling fair gestreden, waarbij een ieder probeerde zo ver mogelijk naar voren te komen. Zoals Jan Frensch die flink wat plaatsen goed had gemaakt bij de start maar zich vergaloppeerde onder aan de Hunzerug. Hierdoor moest hij het hele veld aan zich voorbij laten en eindigde hij als laatste.

Race 2
Zondag 5 april werd het weekend hervat en stonden er twee races op het programma. In het bijzijn van een groot aantal gasten en genodigden werd om 12 uur het startsein voor de tweede race gegeven. De startgrid voor de tweede en derde race kent een reversed grid voor de eerst acht rijders waarmee Paolo Massaro van pole mocht vertrekken. Vertrekkend vanaf p8 was het Michel Schaap die maar drie bochten nodig had om orde op zaken te stellen om de leiding in handen te nemen en deze gedurende de race niet meer af te staan. Sven Andries eindigde op 2.753 seconden op de tweede plaats maar wist wel de snelste ronde in de wedstrijd neer te zetten. Rick Nilsson eindigde voor Hans Wellink, Louis Hutzezon jr. en Roel Meijer op de derde plaats.

Jan Peter Dankaart eindigde de race op een zevende plaats en hield daarmee Kirtan Nandkoemarsing en Paolo Massaro achter zich. John Pronk eindigde de race als tiende. Jan Frensch die de race als laatste begon wist heel veel goed te maken en eindigde op een zestiende plaats.

Race 3
Kirtan Nandkoemarsing mocht de derde race van pole vertrekken. Gade geslagen door zijn grote schare fans begon hij de race. Helaas kon hij zijn plaats niet vasthouden en verloor in de eerste ronde vijf plaatsen. Uiteindelijk wist hij de race op een zevende plaats te eindigen.

De winnaar van de afgelopen twee races, Michel Schaap, was ook nu weer heel snel weg en lag in no time op de eerste plaats. Deze keer was het Hans Wellink die de druk bijzonder hoog op wist te voeren en met een achterstand van 0.672 seconden de race als tweede wist te finishen. Michel Schaap gaf na afloop ook aan dat hij de druk steeds meer voelde en verwacht dat er het komende raceweekend zes rijders zullen zijn die absoluut mee gaan strijden voor de overwinningen.

De Duitser Rick Nilsson eindigde deze derde race wederom op de derde gevolgd door Louis Hutzezon jr. op de vierde plaats, die de onderlinge strijd tussen Stefan van Lonkhuizen en Sven Andries wist te winnen. Jan Peter Dankaart verremde zich bij het aanremmen van de Tarzan bocht en nam daarbij Roel Meijer mee, die de race overigens wel wist te eindigen op een 34ste positie.

Jan Peter Dankaart die nieuw is binnen de cup vertelde dat hij het onwijs naar zijn zin heeft gehad. “Jammer van mijn uitstapje tijdens de derde race maar met de progressie die ik heb gemaakt gedurende de races kan ik niet meer dan tevreden zijn. Het is voor mij natuurlijk allemaal nieuw en mijn strategie was dan ook om de aansluiting te vinden bij een van de snelle mannen om daarmee niet alleen iets te leren maar ook zo ver mogelijk naar voren te rijden.”

Marcel Schoonhoven had ook een heel goed weekend. Tijdens de vrije trainingen op donderdag begon hij voorzichtig en eindigde op een 25ste plaats. Gedurende de races wist hij zich geleidelijk hoger in de uitslagen lijst te nestelen met een 14de positie in de derde race als beste resultaat. Jan Frensch had zich, na gestart te zijn op de 16de plaats, naar een zesde positie gereden maar moest na een klein uitstapje in de S-bocht de strijd opgeven. At Reitsma had er het hele weekend al tegenaan zitten hikken, maar wist de laatste race toch in de top 10 te finishen en liet zich daarbij als senior door de jongere generatie niet van de wijs brengen. 

Na afloop was de prijsuitreiking in de Westfield Tent en in combinatie met muziek, de uitstekende catering en het mooie weer was het een afsluiting van een meer dan geweldige start van het nieuwe seizoen.

Uitslag 1e wedstrijd weekend TopGear Westfield Cup 2009:
01. Michel Schaap
02. Hans Wellink
03. Sven Andries
04. Rik Nilsson
05. Louis Hutzezon jr.
06. Kirtan Nandkoemarsing

Het volgende raceweekend van de TopGear Westfield cup staat gepland op 23 & 24 mei aanstaande tijdens de STATE of ART Historische Zandvoort Trophy 2009 verreden.

Link naar alle uitslagen

9922376
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
198
3082
9434
9885139
77775
147943
9922376

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven