Twee jaar geleden introduceerde Van der Kooi Sportscars in Nederland de Caterham Academy, een betaalbare opstapklasse binnen de Nederlandse autosport. In twee jaar tijd heeft de Caterham Academy zich ontpopt tot de technisch meest betrouwbare cup van Nederland en heeft de klasse 14 nieuwe talenten ‘afgeleverd’. In 2010 opent de Caterham Academy daarom opnieuw haar deuren om een nieuwe lichting autosportliefhebbers op te gaan leiden. Ook ervaren racelicentiehouders die de legendarische Caterham Seven willen leren temmen zijn ditmaal meer dan welkom als instromers in het de 3e jaar jaargang van de Academy.

De Caterham Academy is gebaseerd op een succesvolle Engelse formule. In het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen jaren honderden enthousiastelingen het programma doorlopen. Het opleidingstraject inclusief het behalen van de EU racelicentie duurt twee jaar en de klasse onderscheidt zich door de technisch gelijkwaardige auto’s, de intensieve begeleiding en een stapsgewijze aanpassing van de raceauto. Het wapen waarmee dat allemaal gebeurt is een erkende grootheid in de autosport: de Caterham Seven.

In Nederland kijken de organisatie van de Caterham Academy en de ‘afgestudeerde’ deelnemers met veel plezier terug op twee jaar Caterham Academy en dat vraagt derhalve om een vervolg. “Onze deelnemers hebben twee jaar lang volop plezier beleefd en hebben zich de fijne kneepjes van het racen eigen kunnen maken in een sportieve en betaalbare raceklasse,” verklaart Mart van der Kooi, de coördinator van de Caterham Academy. “Bovendien hebben we in die tijd een reputatie opgebouwd als de meest betrouwbare cup van Nederland, zonder technische mankementen aan motoren of versnellingsbakken. En dat is voor een betaalbare autosportklasse natuurlijk een geruststellende gedachte.”

Nieuwe deelnemers kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de Caterham Academy 2010/2011. Voor het eerst is de klasse ook toegankelijk voor coureurs mét een licentie. Dat kunnen zowel ex-Academy-rijders als nieuwe gezichten binnen de klasse zijn die al eerder in andere disciplines gereden hebben.

Daarmee wordt de Caterham Academy in Nederland hét platform voor iedereen met raceambities, met en zonder race-ervaring. Geïnteresseerde deelnemers aan de Caterham Academy 2010 kunnen voor alle ins en outs terecht op twee informatiemiddagen van de Caterham Academy. De eerste vindt plaats op zaterdag 31 oktober bij Caterham-importeur Van der Kooi Sportscars in Lochem, voor de twee middag wordt op korte termijn de datum bekendgemaakt. Tijdens deze informatiemiddagen bestaat tevens de mogelijkheid om te rijden met de Caterham Seven Academy-auto. Geïnteresseerden die deze bijeenkomst bij willen wonen kunnen zich aanmelden via www.caterhamacademy.nl.

De Caterham Academy is een springplank voor beginnende en nu ook ervaren racers van alle leeftijden. Het zelf beoefenen van de autosport staat voor velen gelijk aan hoge kosten en lijkt dus onbereikbaar. De Caterham Academy ontpopte zich de afgelopen jaren al als een zeer betaalbare klasse en dit jaar zijn de kosten van de Caterham Seven Academy auto nog eens € 2.700 in aanschafprijs gedaald. Een afgebouwde full race Caterham Seven kost nu € 25.950,- exclusief BTW/BPM. Zelf bouwen is € 4.000 goedkoper. Deelname aan de Caterham Academy kost € 4.125 euro per jaar met een deelnameverplichting van twee jaar. Daarin zijn onder meer de kosten voor een racecursus, de inschrijfgelden voor races, ondersteuning op de circuits, catering en de organisatiekosten inbegrepen.

Tijdens de race-evenementen wordt er twee keer getraind en worden er minimaal twee volledige races verreden. Van der Kooi Sportcars is uiteraard op ieder evenement aanwezig voor technische ondersteuning en met een Hospitality Unit met catering voor de deelnemers.

De Caterham Academy start met een racecursus in maart, gevolgd door vijf race-evenementen in Nederland (op de circuits van Zandvoort en Assen), twee races in het buitenland, twee testdagen, een sponsordag en een heuvelklim evenement in het buitenland*. Transport en andere zaken zijn uiteraard ook te regelen.

In de Academy fee is eveneens inbegrepen:
- een driedaagse licentiecursus in maart 2010
- Examen KNAF
- DNRT registratiebijdrage

In de Caterham Academy is een hoofdrol weggelegd voor de legendarische Caterham Seven in ‘roadlegal’ Academy-uitvoering. De Caterham Seven biedt ongekend sportieve prestaties op de openbare weg, maar zijn potentieel kan ten volle worden benut op het circuit, zijn natuurlijke omgeving, voor de ultieme adrenalinestoot. De Caterham Seven Academy Car is de meest recente uitvoering van de Caterham Seven Roadsport voorzien van een 1.600cc 120 pk Ford Sigma motor gekoppeld aan een vijfversnellingsbak. De auto weegt ongeveer 560 kilogram en accelereert in ongeveer zes seconden naar 100 km/u. De Academy Caterhams zijn daarnaast gewoon geschikt voor gebruik op de openbare weg. Deelnemers kunnen er dus zelf mee naar het circuit rijden om daar vervolgens alle remmen los te gooien. Alle auto’s zijn technisch verplicht identiek met alleen aanpassingsmogelijkheden aan de bandenspanning. De individuele Caterham Seven Academy auto’s zijn uiteraard te voorzien van stickers van sponsors.

Technische specificaties Caterham Seven Roadsport
Motor Ford Sigma
Vermogen 120 pk
Versnellingsbak 5 versnellingen
Beveiliging FIA goedgekeurde rolkooi, racestoel, zespunts veiligheidsgordel, brandblusinstallatie, hoofdstroom schakelaar
Wielen 13 inch superlight wheels
Banden Avon CR 322 intermediates
Onderstel Voor double wishbones, anti-roll bar. Achter: de-Dion as
Stuur Motolita sportstuur
Prestaties Topsnelheid 195 km per uur. Acceleratie 0-100 km per uur 5,9 sec

* Onder voorbehoud van wijzigingen

9922365
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
187
3082
9423
9885139
77764
147943
9922365

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven