Tijdens het Super Race Weekend van de DNRT op Zandvoort vonden twee races plaats van het Formule Gloria Kampioenschap. De eerste race was een prooi voor Reynier de Pundert, terwijl in de tweede race Liroy Stuart van achteraf de snelste bleek.

De races vielen afgelopen weekend samen met races om het Italiaans kampioenschap. Mede daarom was er ditmaal een iets kleiner veld aan de start, aangezien de vaste Italiaanse afvaardiging én HTP kopman Christiaan Frankenhout voor de race in Italië kozen. Frankenhout strijdt daar volop mee in de titelstrijd en behield afgelopen weekend met twee podia aldaar de leiding in de tussenstand.

In de kwalificaties waren het HTP rijders Reynier de Pundert en Harm Wouters die met hun B5 bolides als enigen de grens van 1:50 doorbraken. Justin Ros lukte dat net niet, al was hij met zijn B4 wel ruim de snelste in zijn klasse.

Race 1, De Pundert wint nipt voor Ros
De start van de eerste race is op de zaterdag van het Super Race Weekend. Reynier de Pundert behoudt zijn leidende positie en duikt als eerste de Tarzanbocht in. Een mindere start is er voor Sander Etman, die enkele posities verliest. Na de eerste doorkomst heeft De Pundert een gat geslagen naar teamgenoot Harm Wouters, maar de strijdt daarachter is prachtig. Justin Ros strijdt met Nick Etman om de leiding in de B4 klasse. Beide heren, tevens de titelkandidaten, racen fel maar fair met elkaar. In hetzelfde groepje vechten ook Derwin Belt en de inmiddels teruggekomen Sander Etman.

Na enkele ronden begint Ros met zijn B4 los te raken van zijn achtervolgers en vindt hij langzaam maar zeker de aansluiting met de leidende B5 bolides. Tot een aanval komt het nog niet direct, maar Ros schroeft de druk flink op. Derwin Belt spint op dat moment in de Tarzanbocht. De coureur die van nature erg laat remt zag zijn achterkant hem inhalen. Hij verliest een plek aan Sander Etman. Drie ronden voor het einde waagt Ros een poging om de als tweede liggende Wouters voorbij te steken. Zijn missie slaagt bovenaan het Scheivlak. In de laatste ronde krijgt hij één kans voor de algehele zege, maar De Pundert verdedigt zijn positie met verve en wint daarmee zijn allereerste race in zijn nog jonge autosportcarrière. Tweede man Ros wint het B4 klassement: “Mijn start was niet optimaal, maar toen ik in mijn ritme zat ging het super! Jammer dat ik niet de algemene overwinning heb kunnen pakken, maar ik heb wél de snelste raceronde!”. Zijn vader Martin Ros was ook duidelijk: “Ik ben zeer tevreden”. Betrokkenen bij de Formule Gloria weten dergelijke woorden uit zijn mond inmiddels aardig goed op waarde te schatten.

Race 1
1. Reynier de Pundert
2. Justin Ros
3. Harm Wouters
4. Nick Etman
5. Sander Etman

Race 2, Stuart win afvalrace
Voor de tweede race van het weekend nemen twee interessante namen plaats op de startopstelling. Jeroen Mul en Liroy Stuart kruipen achter het stuur van twee nog beschikbare B4’s. De laatste twee startplekken zijn echter wel hun deel. Voor Mul is het een hernieuwde kennismaking met de klasse waarin hij afgelopen seizoen meerdere races won.

De start wordt niet gehaald door Sander Etman, hij moet helaas in de opwarmronde zijn wagen parkeren met een technisch defect. Vlak voor de start is er nog lichte paniek in de pits als het begint te regenen, maar iedere coureur start gewoon op slicks.

De beste start is er voor Nick Etman. Vanaf een vierde startpositie lijkt hij zelfs voor de koppositie te gaan, maar De Pundert gooit de deur dicht. Wederom slaat hij direct een gat naar zijn achtervolgers. Als enkele van zijn achtervolgers, waaronder Justin Ros en Harm Wouters, zichzelf elimineren lijkt de race helemaal gelopen koers. Echter gaat het enkele ronden voor de finish mis. Bij het aanremmen voor de Tarzanbocht vertraagt hij niet genoeg en belandt hij in het grind. Hiermee komt de leiding in handen van de sterk opgekomen Liroy Stuart. De rijder uit het Formule Ford kampioenschap heeft zich snel aangepast aan zijn auto en wint de race. Achter hem pakt Nick Etman weer veel kampioenschapspunten met een tweede positie. Derde lijkt Jeroen Mul te worden, maar in de slotfase verliest hij die plaats aan Derwin Belt als zijn auto niet meer stuurt zoals het hoort.

Liroy Stuart keek tevreden terug op zijn eerste race in de Formule Gloria: “Ik zei vorig jaar al een keer in Misano dat ik dit een leuke klasse vind. Nu heb ik ook voor het eerst zelf gereden en de auto is best goed. Ik heb het goed naar mijn zin gehad!”

Race 2
1. Liroy Stuart
2. Nick Etman
3. Derwin Belt
4. Jeroen Mul
5. Frank Dörr

De volgende races om het Formule Gloria kampioenschap zijn eveneens op Zandvoort, in het weekend van twee en drie augustus.

Tekst: Maarten Overdijk

9912887
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
4699
3296
27748
9854222
68286
147943
9912887

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven