Het eerste seizoen van de Autovisie Caterham Academy zit er op en is zo’n succes gebleken dat de populaire raceklasse volgend jaar een vervolg krijgt. Nadat in 2008 de eerste twaalf coureurs zijn ‘doorgestroomd’, gaat de Autovisie Caterham Academy vanaf maart 2009 een nieuwe lichting rijders opleiden tot coureur.

De Caterham Academy, die in Nederland dit jaar voor het eerst werd georganiseerd, is gebaseerd op een succesvolle Engelse formule. In het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen vijftien jaar honderden enthousiastelingen het programma doorlopen. Het traject duurt in principe twee jaar en onderscheidt zich door de technisch gelijkwaardige auto’s, de intensieve begeleiding en een stapsgewijze aanpassing van de raceauto. Het wapen waarmee dat allemaal gebeurt is een erkende grootheid in de autosport: de Caterham Seven.

Voorlichtingsdag
De Autovisie Caterham Academy is met andere woorden de ideale gelegenheid in Nederland voor iedereen met raceambities, maar zonder enige ervaring. Geïnteresseerden in de Autovisie Caterham Academy 2009 zijn van harte welkom bij de eerste informatieochtend voor het seizoen 2009, op 11 oktober aanstaande. Deze informatieve bijeenkomst vindt plaats bij Autovisie in Amsterdam. Daar zullen Mart van der Kooi, Academy Coördinator, en vertegenwoordigers van onder meer Autovisie, de Caterham-fabriek en coureurs van de eerste Academy-lichting meer informatie geven over de Academy 2009. Op 11 oktober wordt in Amsterdam een vrijblijvende voorlichtingsochtend gehouden. Geïnteresseerden die deze bijeenkomst bij willen wonen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Van der Kooi Sportscars
De Autovisie Caterham Academy wordt georganiseerd door Caterham-importeur Van der Kooi Sportscars en wordt ondersteund door Autovisie. “De eerste Nederlandse lichting heeft zijn eerste jaar er bijna opzitten en de reacties zijn enorm positief,” aldus Academy Coördinator Mart van der Kooi. “Onze rijders zijn erg enthousiast over de auto, de onderlinge sfeer van kameraadschappelijke rivaliteit en het geweldige leerproces dat ze doormaken.”
Het succes van de Nederlandse Caterham Academy komt niet onverwachts. In het Verenigd Koninkrijk is de formule al langere tijd een hit en is de Academy er elk jaar ver van te voren volgeboekt. Al even populair is de Caterham Seven als raceauto. Jaarlijks vinden niet minder dan 700 Sevens hun weg naar het circuit. In Nederland organiseert Van der Kooi Sportscars de Academy. De importeur van de Engelse sportwagenmerken Noble, Caterham en Lotus heeft langjarige ervaring met racewagens in diverse klassen en heeft alle kennis, uitrusting en apparatuur in huis om de Academy professioneel te ondersteunen.

Betaalbaar avontuur
De Caterham Academy is een springplank voor beginnende racers van alle leeftijden, voor mannen en vrouwen. Het zelf beoefenen van de autosport staat voor velen gelijk aan hoge kosten en lijkt dus onbereikbaar. Daar maakt Van der Kooi Sportscars met de Autovisie Caterham Academy een einde aan. De opzet is om beginnende rijders stap voor stap op te leiden in de autosport, zonder stress, maar wel met veel plezier. Een afgebouwde full race Caterham Seven kost 34.210 euro inclusief BTW (exclusief BPM). Zelf bouwen is 3.600 euro goedkoper. Deelname aan de Autovisie Caterham Academy kost 8.250 euro voor twee jaar. Daarin inbegrepen zijn onder meer de kosten voor een racecursus, de inschrijfgelden voor races, ondersteuning op de circuits, catering en deelname aan Autovisie Time Attack.

Uniek is dat Van der Kooi Sportscars een speciale ‘private lease’ constructie in het leven heeft geroepen. Deelnemers kunnen na betaling van een startbedrag voor slechts 995,- euro (incl. btw) per maand twee jaar lang verzekerd zijn van een eigen Caterham Seven Academy Car. Daarbij inbegrepen is een twee jaar durende opleiding evenals het racen tijdens minimaal zeven evenementen per jaar op circuits als Assen, Zandvoort en Oschersleben. Eén van de unieke aspecten van de Caterham Seven is dat de deelnemers hem eventueel zelf kunnen afbouwen. Dat levert een korting op het aankoopbedrag op. Mart van der Kooi: “Wie niet in de gelegenheid is om de Caterham zelf te bouwen, kan deze uiteraard ook kant-en-klaar aanschaffen.”

Tijdens de race-evenementen wordt er twee keer getraind en worden er minimaal twee volledige races verreden. Van der Kooi Sportcars is uiteraard op ieder evenement aanwezig voor technische ondersteuning en met een Hospitality Unit voor de deelnemers. Mart van der Kooi draagt als coördinator zorg voor zaken als de scrutineering. 

De Academy concreet
De Autovisie Caterham Academy start met een racecursus in maart. Het racen begint in april, waarna diverse circuits bezocht worden met een seizoensfinale in oktober.
In de Academy fee is inbegrepen:
Driedaagse licentiecursus in maart 2009
Examen KNAF
DNRT registratiebijdrage
Twee trainingsdagen waarvan één op Circuit Spa Francorchamps
Deelname aan zeven races op Zandvoort, Assen, Zolder (België) en
Oschersleben (Duitsland)
Deelname aan Autovisie Time Track

De auto
De Caterham Seven biedt een ongekend sportief rijgenoegen op de openbare weg, maar zijn potentieel kan ten volle worden benut op het circuit, zijn natuurlijke omgeving, voor de ultieme adrenalinestoot. De Caterham Seven Academy Car is de meest recente uitvoering van de Caterham Seven Roadsport met een 1600 cc 120 pk Ford Sigma motor. De auto weegt ongeveer 560 kilogram en accelereert in ongeveer zes seconden naar 100 km/h. De Academy Caterhams zijn daarnaast gewoon toegelaten voor de openbare weg. Dus racen op zondag en maandag met de Caterham weer naar kantoor. Alle auto’s zijn technisch verplicht identiek met alleen aanpassingsmogelijkheden aan de bandenspanning. De eigen Caterham Seven Academy Car is uiteraard te voorzien van stickers van sponsors.

Technische specificaties Caterham Seven Roadsport
Motor Ford Sigma
Vermogen 120 pk
Versnellingsbak 5 versnellingen
Beveiliging FIA goedgekeurde rolkooi, racestoel, zespunts veiligheidsgordel, brandblusinstallatie, hoofdstroom schakelaar
Wielen 13 inch superlight wheels
Banden Avon CR 322 intermediates
Onderstel Voor double wishbones, anti-roll bar. Achter: de-Dion as
Stuur Motolita sportstuur
Prestaties Topsnelheid 195 km per uur. Acceleratie 0-100 km per uur 5,9 sec

Tekst: PR

9917349
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1180
3227
4407
9885139
72748
147943
9917349

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven