Tim van Gog heeft afgelopen vrijdag op het befaamde Grand Prix-circuit van Spa-Francorchamps de derde wedstrijd in het zwaarbevochten Dutch Radical Championship op zijn naam geschreven. De vierde wedstrijd op zaterdag leverde een spectaculaire zege op voor de in de klasse debuterende en pas 17-jarige Bas Schouten. Met een tweede plaats en dus opnieuw veel punten deed Van Gog uitstekende zaken voor het kampioenschap. “Het was een topweekend. De eerste race ging helemaal super en in de tweede wedstrijd heb ik, gezien de natte omstandigheden, meer op safe gereden. Ik heb mijn voorsprong in de titelstrijd flink kunnen uitbouwen”, kon een diktevreden rijder van Coronel Racing na afloop vaststellen. In de Radical Promo Cup ging de zege in beide wedstrijden naar de equipe Wilbert Groenewoud / Mark van der Snel.

De rijders van het Dutch Radical Championship kregen na de aftrap op Circuit Park Zandvoort voor hun derde en vierde race in het zwaarbevochten sportscar-kampioenschap het door velen als meest uitdagende circuit ter wereld, Spa-Francorchamps voorgeschoteld. De twee wedstrijden voor het Dutch Radical Championship waren in België opgenomen in de Radical Masters, een gecombineerde Europese wedstrijd van de snellere Radical SR8 en de 260 pk sterke Radical SR3-RS waar de Nederlandse deelnemers mee rijden. Daarmee maar liefst 43 Radicals aan de start in de Belgische Ardennen.

Een droge en een natte race
De eerste race op vrijdag werd op een droge baan verreden, terwijl de race op zaterdag onder de voor Spa-Francorchamps zo kenmerkende natte en listige condities moest worden afgewerkt. Onder alle omstandigheden hielden de Nederlandse equipes zich in het extreem sterke internationale veld uitstekend staande en finishten tussen de allersnelste Europese Radical SR3-RS-coryfeeën. Met een overwinning in race één en een runner-up positie in race twee voor het Dutch Radical Championship, deed Tim van Gog goede zaken. “De eerste race was helemaal top en lag ik zelfs een tijdje tweede in het Europese veld. In de tweede race zag ik bij de start door de nattigheid helemaal niets en heb ik me laten terugvallen. Toen er weer wat zicht was, waren de tijden meteen weer goed en heb ik er heel wat kunnen inhalen. Ik heb lekker veel punten voor het kampioenschap kunnen scoren, dus voor mij was het een topweekend”, aldus de aanvoerder van het Dutch Radical Championship.

Prima debuut
Het pas 17-jarige talent Bas Schouten stapte op Spa-Francorchamps voor het eerst in een Radical. Na een fraaie tweede plaats in de eerste race, eindigde Schouten als erkend regenrijder in het Europese veld in race twee op een prachtige vierde plaats algemeen en was daarmee winnaar van het Dutch Radical Championship-klassement. “Uiteraard ben ik heel tevreden. Het was een probleemloze race met een topresultaat tot besluit. Een Radical is een hele serieuze raceauto en trekt zoveel meer g-krachten dan ik uit andere raceauto’s gewend was, helemaal super”, aldus een opgetogen Schouten.

Formule 1-gevoel
Ronald Morien beëindigde de eerste race als derde Nederlander en daarmee stond er nog een Radical-debutant op het podium. “Supergeweldig, wat een raceauto”, kon de toerwagenspecialist na afloop alleen maar vaststellen. “Zoveel downforce en de grens ligt zoveel verder dan je gewend bent; je voelt je net een Formule 1-coureur. Ik heb me iedere keer weer verbeterd en nadat ik bij de start van race één ver terugviel, kon ik er weer heel veel inhalen. Dat ik in race twee niet aan de finish kwam, maakte me al niet eens zoveel meer uit; ik heb in de trainingen en de eerste race al driedubbel genoten. Dit smaakt absoluut naar meer”, aldus de enthousiaste Morien.

Podium
Marth de Graaf bewandelde net de omgekeerde weg, want de Coronel Racing-rijder kende in de eerste race problemen, maar mocht in de tweede race als derde Nederlander op het podium plaatsnemen. “Zeker voor een circuit als Spa is een Radical een fantastische auto om mee te rijden. In de kwalificatie lag ik met nog een paar bochten te gaan ruim twee seconden onder mijn snelste tijd. Helaas ging er toen iets mis. Bij de start van race één had ik een probleem met de versnellingsbak, maar dat werd in no-time door de mannen van Radical opgelost. Mijn achterstand was echter al te groot. In de tweede race had ik te weinig druk op de voorwielen waardoor het insturen nogal moeilijk ging. Desondanks was ik niet veel langzamer dan de koplopers. Maar door mijn klasseringen is Tim van Gog wel verder uitgelopen in de tussenstand van het kampioenschap.” De equipe Wilbert Groenewoud/Mark van der Snel zag in beide races als vierde de finishvlag en pakte daarmee twee keer de winst in de Radical Promo Cup.

Volgende races
Voor de volgende twee wedstrijden van het Dutch Radical Championship keren de coureurs weer terug naar Circuit Park Zandvoort. Daar staan op 26 en 28 mei de traditionele Pinksterraces op het programma, waar de Radicals ongetwijfeld opnieuw een hoofdrol voor zich zullen opeisen.

PR

9937581
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1147
3853
5000
9912942
92980
147943
9937581

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven