Circuit Park Zandvoort vormde afgelopen zondag de vierde en tevens laatste locatie in de voorrondes van de fameuze Gymkhana GRID competitie. Na edities in Frankrijk, Engeland en Duitsland sloot het rondreizend Monster Energy circus de Europese tour af in de Hollandse duinen. Het team van Bas Koeten Racing, anderhalf jaar geleden als enige Europese deelnemer aanwezig bij de allereerste editie van Gymkhana GRID in Los Angeles, verscheen in Zandvoort aan de start met twee Nissans 350Z FlexFuel. Coureurs Timo van der Marel, talent in de FIA Academy, en Jur van Ruiten, ervaren circuit- en rallycoureur, bestuurden de 300 PK sterke FlexFuel auto’s. Beide auto’s werden tijdens dit evenement voortgestuwd door GEM-Fuel, een mix van Gasoline, Bio-Ethanol en Bio-Methanol. Een dubbel podium voor de 350Zs was de vooraf gedroomde eindscore voor het team van Bas Koeten Racing.

Gymkhana is een Engels woord dat van een Hindoestaans woord is afgeleid. Het is een verzamelnaam voor spellen of behendigheidsparcoursen die op tijd worden afgelegd. In de paardensport wordt deze discipline al lange tijd uitgevoerd, maar enkele jaren geleden introduceerde Ken Block het in de autosport. Vijf Gymkhana films heeft Ken Block inmiddels op z’n naam staan, bekeken door meer dan 160 miljoen kijkers op YouTube. Vanwege de enorme populariteit werd in december 2010 de eerste Gymkhana GRID competitie gehouden in Los Angeles. In Amerika was Bas Koeten Racing erbij met de BioMCN Nissan 350Z, bestuurd door Kevin Abbring. Dit jonge rallytalent wist toentertijd de Nissan naar de derde plaats te rijden in een bijzonder sterk startveld. Bij de Gymkhana GRID competitie strijden twee deelnemers tegen elkaar op een identiek, maar gespiegeld parcours. Met verplichte drifts en donuts is het een race tegen de klok én tegen elkaar.

In de kwalificaties op het ruwe asfalt van Circuit Park Zandvoort lieten de deelnemers reeds zien enorm aan elkaar gewaagd te zijn. Het tijdsverschil tussen de nummer 1 en 3 bedroeg slechts één seconde. De Nissan 350Z FlexFuel piloten van Bas Koeten Racing klasseerden zich op de plaatsen 3 en 4, achter de 600 PK sterke Falken BMW M3 van Lars Verbraeken en de kanariegele Nissan Ps13 van Jerome Vassia. Hiermee werd al een serieus visitekaartje afgeleverd.

16 gretige ‘Hoonigans’*drongen na de kwalificities door tot de shootout finale waarbij elk duo twee runs op het gespiegelde parcours tegen elkaar moest afleggen. De gecombineerde tijd bepaalde de uitslag van deze head-to-head competitie. Na twee succesvolle rondes wisten Timo van der Marel en Jur van Ruiten zich bij de laatste vier deelnemers te klasseren. Jur van Ruiten kwam vervolgens uit in de eerste halve finale en moest het opnemen tegen de snelste man van de kwalificaties: Lars Verbraeken in de Falken BMW M3. Van Ruiten moest een agressieve rijstijl toepassen om Verbraeken te kunnen verschalken, maar moest in beide runs het onderspit delven. Timo van der Marel versloeg in zijn halve finale met overmacht de BMW van Tim Meertens en drong zodoende door tot de finale.

Na de halve finales was het team van Bas Koeten Racing al verzekerd van één podiumplaats, maar in de verliezersfinale was Jur van Ruiten zijn opponent Tim Meertens te snel af. Daarmee verzekerde Van Ruiten zich van de derde plaats in de shootout competitie en dus de tweede podiumplaats voor Bas Koeten Racing. Daarna waren alle ogen gericht op de finale tussen Van der Marel in de wit/groene BioMCN Nissan 350Z FlexFuel en Lars Verbraeken in de Falken BMW M3. Net als Van Ruiten moest Van der Marel een alles-of-niets poging doen om de rappe BMW te kunnen aftroeven, maar in beide heats kwam Van der Marel net tekort, met name rechtelijnsnelheid, ten opzichte van de ervaren drifter Verbraeken.

Eindresultaat van de Hollandse editie van Gymkhana GRID was hiermee een gedroomd dubbel podium voor het team van Bas Koeten Racing. Hiermee werd bovendien deelname aan de Europese finale in Engeland ook bereikt. Deze wordt gehouden op 27 en 28 oktober op Santa Pod in Engeland tijdens het enorme Flame & Thunder evenement aldaar. Ook Gymkhana goeroes Ken Block en Vaughn Gittin Jr. zijn aanwezig in Engeland voor het afsluitende Gymkhana GRID evenement.

* Hoonigan: “A person who operates a motor vehicle in an aggressive and unorthodox manner, consisting of, but not limited to, drifting, burnouts, doughnuts as well as acts of automotive aeronautics. One who hoons.”

PR

9948798
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2780
5275
16217
9912942
104197
147943
9948798

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven