Karter Rinus van Kalmthout is het Nederlands Kampioenschap in zijn nieuwe Rotax Max Junior Klasse met een bliksemstart begonnen. In beide races op het circuit De Landsard bij Eindhoven finishte hij na een fraaie inhaalrace als tweede in een veld van 22 rijders. In de tweede race reed hij in de laatste ronde zelfs aan de leiding, maar in een alles of niets poging wist zijn TKP-teamgenoot Tom Meijer de jonge Hoofddorper nog net van zijn eerste zege af te houden. “Erg jammer dat ik de finalerace net niet heb kunnen winnen, al had ik vooraf natuurlijk getekend voor een tweede plaats”, sprak de jonge debutant. Van Kalmthout won met zijn uitstekende prestatie wel de trofee voor beste rookie.  

Voor aanvang van het kartseizoen hoopte Rinus van Kalmthout in zijn nieuwe klasse Rotax Max Junior Cup op een plekje in de top 10. Een realistisch standpunt, want met zijn 12 jaar is de Minimax-kampioen 2012 in deze sterke klasse voor rijders tot en met 15 jaar immers één van de jongste coureurs. De goede resultaten in het internationale veld tijdens de Rotax Winter Cup in het Spaanse Campillos gaven echter de hoop dat een positie in de top 5 wellicht ook tot de mogelijkheden zou behoren.

Tijdens de kwalificatie reed de jonge Van Kalmthout een zesde tijd, iets waar hij eigenlijk niet helemaal tevreden mee was. Reden te meer om de race furieus van start te gaan. Hoewel zijn start goed was, kwam de regerend Minimax-kampioen in de eerste bocht in een scrimmage, waardoor hij even naast de baan kwam en veel posities verloor. Vanaf een kansloos lijkende twaalfde plek vervolgde hij zijn race. De twaalfjarige karter zette echter zijn tanden in het stuur en toverde de ene na de andere geweldige passeerbeweging uit zijn hoge hoed. Tot ieders verbazing finishte hij als tweede, achter zijn ervaren teamgenoot Dennis Tijs en net voor Tom Meijer, die ook voor TKP rijdt. Daarmee was het volledige podium voor het team van Ton Vink, die zich geen mooiere opening van het kampioenschap kon bedenken. En passant reed Rinus van Kalmthout ook nog de snelste raceronde.

Bij de start van de tweede race mocht Rinus nu vanaf de eerste startrij vertrekken, maar aan de buitenzijde van de eerste bocht ging het opnieuw mis. Een enorme hoeveelheid karts crashte en raakte naast de baan. Toen de rook was opgetrokken zag Van Kalmthout tot zijn verbijstering dat hij was teruggevallen naar de veertiende plaats. Opnieuw rechtte hij zijn rug en begon hij aan een nieuwe inhaalrace.

En met succes, want na weer vele fraaie inhaalmanoeuvres had Van Kalmthout net voor het einde van de race de koploper, zijn teamgenoot Tom Meijer, in het vizier. De spanning was in de finale van de race om te snijden. In de allerlaatste ronde verdedigde Meijer uitstekend, toch vond Van Kalmthout een gaatje om de koppositie over te nemen na opnieuw een sterke inhaalactie. Aan de leiding maakte de zoon van de Hoofddorpse Ford dealer Marijn van Kalmthout geen fout, maar de ervaren Meijer plaatste een alles of niets actie om de zege alsnog te pakken. Meier raakte drie bochten voor het einde vol de rechterachterkant van de kart  van Van Kalmthout, die nog net zijn kart op de baan wist te houden. Uiteindelijk passeerde hij op slechts  0,08 sec. als tweede de finish.

Teambaas Ton Vink is uitermate tevreden met de prestaties van zijn rijders tijdens de races op kartcircuit De Landsard. “We hebben als team een 1-2-3 gescoord in het dagklassement en dat had ik vooraf zeker niet verwacht. Het is ongelofelijk hoe sterk Rinus bij de start in een nieuwe klasse rijdt. Ik weet zeker dat vriend en vijand zich verbaast over zijn prestaties. Hij is niet alleen erg snel, de manier waarop hij anderen weet te passeren toont aan dat hij een echter racer is. Rinus is met zijn twaalf jaar bovendien een erg leuke jongen, die op het moment dat hij achter het stuur plaatsneemt ineens heel volwassen racet. Hij is niet roekeloos, maar rijdt erg slim en benut zijn snelheid optimaal. De samenwerking tussen Rinus en Mats van den Brand binnen ons team is ook uitstekend. Ik verwacht dat het een mooi seizoen voor ons team gaat worden.”

Rinus van Kalmthout zelf heeft erg veel zin in zijn seizoen in deze voor hem nieuwe zeer competatieve Max Junior klasse. “Het is natuurlijk pas een eerste wedstrijd, maar ik heb nu wel het vertrouwen dat ik met de toppers echt mee kan. Ik was eerst wel teleurgesteld dat ik de tweede race niet heb gewonnen, maar hier wordt echt geracet en een tik hoort daar kennelijk ook bij. Daar  heb ik dan ook weer veel van geleerd”, aldus de rookie van de dag, die bij deze ook zijn belegeiders Mats van den Brand en Paul Konings bedankt voor het “neerzetten” van een zeer goed rijdende Alonso Kart.

Het volgende evenement op de agenda van Rinus van Kalmthout zijn de races voor het Europees kampioenschap op 30 en 31 maart op het circuit van Genk (België). Daar kan de jonge karter zich weer meten met zijn internationale concurrenten en wordt duidelijk waar hij internationaal gezien staat.

PR

9942330
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1587
4309
9749
9912942
97729
147943
9942330

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven