Met een vol programma, bestaande uit zeven vrije trainingen, acht kwalificatietrainingen en zelfs al een race, ging de tweede editie van de Historic Grand Prix Zandvoort van start. Op een grotendeels zonovergoten Circuit Park Zandvoort was het zelfs op deze doordeweekse vrijdag al opmerkelijk druk. De talrijk aanwezige bezoekers genoten van de aanblik van vele historische formulewagens, toerwagens en GT’s, zowel op het circuit als in de pits en het rennerskwartier. Daarnaast werd op waardige wijze aandacht besteed aan twee coureurs, die in het verleden op Zandvoort om het leven kwamen.

aanwezigheid van tal van prominenten werd een monument onthuld ter nagedachtenis aan de beide Britse Formule 1-coureurs Piers Courage en Roger Williamson, die respectievelijk in 1970 en 1973 tijdens de Formule 1-Grands Prix van Nederland op Zandvoort verongelukten. Tot de gasten bij de onthulling van het monument behoorden Formule 1-teameigenaar Sir Frank Williams alsmede vele nabestaanden van Piers Courage en mensen die bij de carrières van de beide coureurs betrokken waren. Ook succesvolle Nederlandse coureurs als Michael Bleekemolen, Jan Lammers, Gijs van Lennep en Arie Luijendijk waren bij de onthulling aanwezig. Het monument is geplaatst bij de ingang van de tunnel die van de toegangsweg van het circuit naar het rennerskwartier voert.

Op het circuit zelf kwamen de raceklassen die dit weekeinde in actie komen, vandaag al aan de start tijdens vrije trainingen en kwalificaties. Hierbij gaat het om de Duitse Youngtimer Trophy, Historic Monoposto Racing, Historic Formula Junior, FIA Historic Formula 1, Historic Formula 2, Grand Prix Cars Pre ’61 en ’61-’65, MES Pre ’66 Touring Cars, FIA Historic Sports Cars en het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens en GT’s. De klasse Historic Monoposto Racing werkte aan het einde van de middag zelfs de eerste race van het weekeinde af, waarbij Martyn Donn met de overwinning aan de haal ging.

Voor morgen en zondag staan er tal van wedstrijden en demonstraties op het programma, waaronder optredens in het kader van 50 jaar Porsche 911 en het Yamaha Classic Racing Team met ondermeer de legendarische motorwegrace-coureur Giacomo Agostini, vijftienvoudig wereldkampioen, in de gelederen. Tijdens de wedstrijden strijden de deelnemers niet alleen om de hoogste eer, maar ook om het speciale Chopard-horloge, dat in gelimiteerde oplage ter gelegenheid van de Historic Grand Prix Zandvoort vervaardigd is.

Op zaterdagavond vertrekt er om 19.30 uur een parade met historische raceauto’s vanaf het circuit naar het centrum van Zandvoort. De auto’s rijden via de Burgemeester Van Alphenstraat, de Van Speijkstraat, de Burgemeester Engelbertsstraat, de Hogeweg en de Haltestraat naar het Raadhuisplein en het Kerkplein, waar de auto’s na afloop van de parade zullen worden opgesteld. Nadere informatie, foto’s en uitslagen zijn te vinden op de website www.historicgrandprix.nl

Tekst: PR

10036991
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
4182
3318
22053
9988192
74219
118171
10036991

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven