Ronde 5 van de F1Driven Dutch Racetalent of the Year competitie nadert een belangrijke fase. Menig talent stevent op de titel af of heeft die zojuist veilig gesteld. En voor anderen wordt de laatste fase van hun seizoen juist weer des te belangrijker om hun stoeltje voor volgend jaar veilig te stellen. Ronde 5 liep echter tot en met het laatste weekend van augustus, waarna er tot afgelopen weekend nog gestemd kon worden door het publiek. De races van afgelopen weekend zijn dus niet meegenomen in de beoordeling.

Over het binnenhalen van de titel gesproken, Carlo van Dam is de allereerste van de F1Driven talenten die zijn kampioensfeestje voor 2008 al heeft kunnen vieren. Na op zowel Motegi als Fuji een keer 1e en een keer 2e te worden, wist de jonge Vlaardinger wederom een Formule3 titel in de wacht te slepen na die in Duitsland vorig jaar. Met name het feit dat Carlo daarbij dominant is gebleven en niet slechts voor de punten ging, deed de jury genoegen. “Carlo heeft ditmaal het beste cijfer gekregen omdat hij niet alleen kampioen is geworden, maar dit ook met zeer veel overtuiging deed”, aldus Michiel Mol. Na het hoogste cijfer bij de vorige ronde, is Carlo dus ook nu weer de beste van de klas met een 8.3.

Een andere Nederlander die ook zijn kampioenschap domineert is Chris van der Drift. Hij wist op Oschersleben zijn pole te verzilveren, maar na het omdraaien van de top-8 voor de race van zondag kwam Chris niet verder dan plaats 7. Dit had echter te maken met een spin als gevolg van een tik van achteren. Gezien die omstandigheden waren het dus zeer zwaarbevochten punten voor de Nederlander met Nieuw-Zeelandse roots. Een nette 7 valt Chris daarom deze ronde ten deel.

PSV Eindhoven werd in Engeland vertegenwoordigd door Yelmer Buurman. De jonge Nijmegenaar, die de vorige ronde nog werd beoordeeld op zijn voorlopig laatste GP2 optreden, kende op Donington Park een solide beginweekend van de Formule Superleague. Zeker gezien alle misère in de aanloop naar de eerste race, mag Yelmer tevreden terugkijken op een 4e en 8e plaats. De jury is echter voorzichtig gezien de onbetrouwbaarheid van de auto`s, waardoor de factor geluk voor een groot deel bepalend is voor een goede klassering. Tevens lijkt het deelnemersveld niet heel sterk te zijn. Deze factoren in acht genomen, is het gemiddelde van de individuele jurypunten uitgekomen op een 5.9 voor Yelmer Buurman.

Ho Pin Tung kwam in actie op het nieuwe stratencircuit van Valencia. Met een 22e startplaats en een ongeluk in race 1, was de 9e plaats op zondag een nette prestatie. De jury vindt het weekend als geheel gezien echter onder de maat, en komt deze ronde wederom met een lichte onvoldoende als eindoordeel. Met een 4.9 voor ronde 5 is het te hopen dat Ho Pin, net als vorig jaar, wel een sterke slotfase van het GP2 seizoen beleeft.

In de World Series by Renault, heeft Giedo van der Garde zijn voorsprong in het kampioenschap verder gestabiliseerd. In de kwalificatie was hij de snelste en vervolgens werd er door het omdraaien van de top 8 nog een 3e plaatst behaald in de eerste race. Op zondag ging het echter minder goed, liggend op de 2e plaatst viel Giedo door een mislukte pitstop ver terug naar p8. De overmacht die we in het begin van het seizoen zagen bij Giedo is al een poosje verdwenen, daarom is de jury wat gematigd en komt op een 6.3 voor Giedo. Gezien de competitieve gemiddeldes in de F1Driven tussenstand, is dit dus zeker geen goede ronde geweest voor Giedo van der Garde.

In de Formule3 Euroseries heeft Nederland Renger van der Zande als vertegenwoordiger, en hij gaf onder andere acte de présence op de prestigieuze Masters of F3. Hoewel Renger het in de kwalificaties van de F3 Euroseries nog wel eens laat liggen, zette hij ditmaal een indrukwekkende 3e tijd neer op de klokken. Tijdens de race raakte Renger jammer genoeg betrokken bij een startongeluk en hoewel Renger van achteren werd aangereden, had hij volgens de jury ook zelf schuld aan het ongeluk. Een gemiste kans dus op een topklassering, al heeft hij desondanks toch een visitekaartje afgegeven met zijn kwalificatie in dit sterke deelnemersveld. Op Brand Hatch zagen we een herkenbaar patroon bij Renger, na een ietwat teleurstellende kwalificatie (10e), klom Renger gestaag op gedurende de twee races met een 6e en 3e plaats. Deze ronde komt de jury daarom uit op een 5.9, met name omdat er qua snelheid veel meer had gezeten in beide weekenden.

Een andere rijder die in principe kampioen is geworden deze ronde, is Jeroen Bleekemolen. Hij werd weliswaar pas officieel kampioen op Spa, maar met het maximale weekeinde op Valencia (pole en overwinning) werd de laatste belangrijke stap gezet. In de Porsche Spyder, wist Jeroen samen met Jos eveneens een dominante overwinning te behalen op de Nurburgring. Met name de snelle tijden gedurende zijn stints wisten de jury te imponeren. Een sterke ronde dus voor Jeroen Bleekemolen met een 7.6 als uitresultaat.

Tot slot komen we bij Shirley van der Lof. Ook zij reed op de Nurburgring en behaalde daar haar beste seizoensresultaat tot nu toe. Een 4e plaats in race 1, maar tevens haar eerste overwinning in de tweede race. `Het is geweldig voor Shirley dat ze eindelijk op de hoogste trede staat, maar we moeten ook de sterkte en grootte van de klasse in acht nemen bij het geven van een cijfer`, aldus Michiel Mol. Omdat de Duitse F3 Trophy klasse een kleine subklasse is binnen een B kampioenschap, is een 6 verhoudingsgewijs het eindoordeel voor Shirley volgens de jury.

Juryrapport ronde 5:
1 Carlo van Dam: 8.3
2 Jeroen Bleekemolen: 7.6
3 Chris van der Drift: 7.0
4 Giedo van der Garde: 6.3
5 Shirley van der Lof: 6
6 Renger van der Zande: 5.9
7 Yelmer Buurman: 5.9
8 Ho Pin Tung: 4.9

Met deze cijfers kunnen we dus de balans opmaken voor ronde 5, waarbij Carlo van Dam wederom een kleine voorsprong heeft genomen ten opzichte van Jeroen en Giedo. De vraag is echter of hij na het binnenhalen van de titel zijn dominantie vast zal blijven houden. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn het Jeroen Bleekemolen, Giedo van der Garde en Chris van der Drift die de beste papieren hebben de koppositie over te nemen. Voor de overige rijders zal het lastig worden, al is de publieksstemming voor hen natuurlijk een zeer mooie pleister op de wond. Renger van der Zande is daarbij al enkele ronden bezig met een inhaalslag ten opzichte van Carlo van Dam. Ook deze stemming is belangrijk, want naast snelheid is het natuurlijk ook belangrijk dat een coureur de harten van het publiek weet te veroveren.

Publieksstemming ronde 5 :
1 Renger van der Zande: 10
2 Carlo van Dam: 9
3 Chris van der Drift: 8
4 Giedo van der Garde: 7
5 Jeroen Bleekemolen: 5.5
6 Ho Pin Tung: 5.5
7 Yelmer Buurman: 3.5
8 Shirley van der Lof: 3.5
De schaal loopt af van 10 tot 3, rijders met hetzelfde percentage krijgen het gemiddelde cijfer.

Ronde 6 is afgelopen weekend van start gegaan en loopt tot het voorlaatste weekend van september. Een drukke maand dus vol interessante autosport. Het Formule1 seizoen mag dan wel ongekend spannend zijn, de opstapklassen bieden dit jaar minstens zo veel spektakel voor Nederland.

Voor meer informatie: www.f1driven.com
 
 

10040954
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2880
5265
26016
9988192
78182
118171
10040954

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven