Sebastiaan Loeb heeft de 21ste versie van de Race of Champions wederom op zijn naam weten te schrijven. Niet Michael Schumacher of Mattias Ekström trof hij in de finale maar David Coulthard die zich flink verweerde.

Nadat Michael Schumacher samen met Sebastian Vettel de Race of Nations op hun naam hadden weten te schrijven is het Schumacher die samen met Tom Kristensen de spits mag afbijten in het eerste duel voor de Race of Champions. Tom Kristensen is als eerste weg maar toch is het Schumacher die halverwege de snelste tijd weet te noteren. Aan het einde van de meet was het dan Tom Kristensen die als eerste het veld van rijders moet verlaten.

De tweede heat is er voor Carl Edwards in de KTM X-Bow en Jamie Alguersuari. Alguersuari schakelt zichzelf uit door de barrière die de twee banen van elkaar houdt mee te nemen. Ook maar de lichtste aanraking met de barrière wordt met geel afgestraft waardoor een overwinning er sowieso niet meer in zou zitten. Met ruim 5 seconden voorsprong weet de uit de Nascar afkomstige Carl Edwards de heat te winnen.

Nadat de barrière weer op zijn plaats is gezet is het de Amerikaanse Drift Kampioen, Tanner Foust, die het op moet nemen en wel tegen Jenson Button. Halverwege is het Button die met een voorsprong van +0.244 seconden weet te winnen, maar moet aan het einde toch Tanner voor laten gaan.

De Ierse rally rijder Gareth MacHale gaat in de Abarth 500 Assetto Corse de strijd aan met David Coulthard. Halverwege wint Coulthard met een voorsprong van +2.496 seconden en daarna is het MacHale die de gele vlag krijgt. De overwinning komt hierdoor op naam te staan van David Coulthard.

Jason Plato en Andy Priaulx zijn daarna de volgende die met elkaar in de Ford Focus WRC de strijd aan gaan. Plato krijgt het niet makkelijk en gedurende de hele heat is het Priaulx die hem voor weet te blijven. Aan het einde weet Priaulx zelfs met een voorsprong van 3.317 seconden te winnen.

Adam Carroll en Mattias Ekström zijn de volgende in de lijn. Voor Ekström, die de ROC al twee keer op zijn naam heeft weten te schrijven, lijkt het een fluitje van een cent. Carroll verweert zich goed, maar moet met 1.825 seconden achterstand de strijd staken en kan met de toeschouwers de rest van de wedstrijden langs de kant gaan volgen.

Sebastien Loeb en Yvan Muller gaan de strijd aan in de KTM X-Bow waarbij het Loeb is die de strijd weet te winnen ondanks dat ook hij de barrière heeft geraakt. Ook Muller wist zijn KTM niet uit de muur te halen en daarmee is alsnog de overwinning naar Loeb gegaan. "Ik heb gewonnen, maar heb geen idee hoe. Ik dacht dat er meer grip was, maar helaas ging ik toch glijden," aldus Loeb.

Troy Bayliss, die normaal gesproken op twee wielen zijn ronden rijd, neemt het in de RX 150 op tegen Sebastian Vettel. Vettel weet de heat te winnen met 2.787 seconden voorsprong en is door naar de kwart finale.

De kwart finale
Als eerste is het weer Michael Schumacher die met de Abarth 500 Assetto Corse naar buiten gaat voor een plaats in de halve finale. Dit keer rijdt hij tegen Carl Edwards die de meervoudig Formule 1 kampioen niet alleen halverwege achter zich weet te houden maar ook de heat weet te winnen met 1.749 seconden voorsprong. Op de vraag hoe Schumacher het had gehad antwoordde hij resoluut, "Te kort, maar Edwards was beter en dat moet je respecteren."

David Coulthard gaat nu de strijd aan met Tanner Foust in de KTM X-Bow waarmee Coulthard goed uit de voeten kan. Foust spint halverwege en weet dat het een bekeken zaak is. Hij geeft het publiek als dank nog een paar burn-outs kado voor hij zijn wagen onder de tribunes doorrijdt. 

De tweevoudig kampioen in de ROC Mattias Ekström moet dan toezien hoe Andy Priaulx hem weet te verslaan met een hele kleine marge van 0.112 seconden. "Ik verspeelde de heat door de bocht te snel te nemen waardoor ik te wijd uitkwam. Maar Andy heeft een mooie strijd geleverd en ik heb het onwijs naar mijn zin gehad," aldus Ekström.

De laatste die aan de bak gaan zijn Sebastien Loeb tegen Sebastian Vettel in de RX150. Loeb weet deze te winnen en is samen met Carl Edwards, David Coulthard en Andy Priaulx door naar de halve finale.

De halve finale
Carl Edwards en David Coulthard zijn de eerste die de halve finale ingaan. Wederom in een KTM X-Bow is het Coulthard die halverwege met 2.060 seconden aan de leiding gaat. Edwards raakt de barrière maar ook Coulthard gaat bij het ingaan van de laatste bocht hard de muur in. De wielophanging is duidelijk naar zijn grootje maar Coulthard weet de KTM als eerste over de streep te rijden en is daarmee de eerste die zich kwalificeert voor de finale. "Mijn excuses aan de jongens van KTM. Ik vind het geweldig dat ik in de finale sta en hoop heel ver te kunnen komen," verteld Coulthard.

Dan is het de laatste heat die gaat bepalen wie er naast Coulthard naar de finale gaat. De Abarth 500 Assetto Corse staat klaar voor Andy Priaulx en Sebastien Loeb. Loeb weet halverwege een voorsprong op te bouwen van 0.337 seconden maar aan het einde van de heat is deze opgelopen naar 0.981 seconden waarmee Loeb zich plaatst voor de finale. Op de vraag aan Priaulx of hij teleurgesteld is antwoord hij "Nee, nou ja... een beetje. Maar kom op zeg het is Loeb. De man is een legende dus het is geen schande om van hem te verliezen. Ik kom gewoon volgend jaar weer terug,"

De Finale
De finale wordt over drie heats verreden, mocht dit nodig zijn. En dat was het deze keer. Als eerste gingen Coulthard en Loeb van start in de ROC Car. Deze kwam op naam te staan van Loeb met een voorsprong van 1.191 seconden. Bij het wisselen van de ROC Car naar de KTM X-Bow zagen we Oliver Jarvis die zich ontpopte als interviewer en Coulthard de nodige vragen stelde. Eerder zagen we al dat de KTM X-Bow Coulthard goed ligt en ook dat bleek nu weer het geval te zijn. De tweede heat in deze finale kwam dan ook op naam te staan van Coulthard met een voorsprong van 0.970.

De laatste en allesbeslissende heat werd verreden in de RX150 waarbij Loeb licht een voorsprong heeft. Maar Coulthard liet zich niet ontmoedigen en begon de heat aan de binnenbocht. Halverwege had Loeb een voorsprong op weten te bouwen van 0.227 seconden en ondanks dat Coulthard alles uit de kast haalde om de overwinning op zijn naam te schrijven is de kampioen van het ROC 2008 Sebastien Loeb. Met een voorsprong van 0.321 seconden wist hij de RX150 voor Coulthard over de finishlijn te rijden.

9921441
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2345
2927
8499
9885139
76840
147943
9921441

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven