Aanstaande vrijdag en zaterdag vindt op het Dubai Autodrome de vierde editie van de TOYO TIRES 24H of Dubai plaats. Ruim 80 teams hebben zich aangemeld voor dit evenement waarbij we, naast de vele Nederlanders, ook Johnny Herbert, Kurt Thiim en Roland Asch in actie zullen zien.

 

Alles en iedereen is er klaar voor. “De containers zijn allemaal op het circuit aangekomen en dinsdagochtend zijn de teams begonnen met het uitladen van het materiaal en het inrichten van de pitboxen”, aldus Gerrie Willems namens het organisatiebureau CREVENTIC vanuit Dubai. Met 26 Porsches aan de start is het beroemde Duitse sportwagenmerk het sterkst vertegenwoordigd in de vierde editie van deze etmaalrace. Maar ook het Oostenrijkse Duller Motorsport, dat in 2006 en 2007 de overwinning behaalde, is er dit jaar met de BMW M3 E46 GTR terug bij. Ook bij de compactere auto’s wordt een interessante strijd verwacht, met diverse Renaults Clio, Fords Fiesta en Mitsubishi’s Mirage. In de dieselklasse gaat een Volkswagen Golf van een Pools team de strijd aan met diverse BMW’s 120D en een BMW’s 320D.

“De belangstelling voor de TOYO TIRES 24H of Dubai is groot”, zo meldt organisator Gerrie Willems. “Een week geleden kregen we nog een aanvraag van een Italiaans team, PB Racing, dat wilde deelnemen met een Lotus Exige. Wij zeiden dat er nog wel plaats was, maar dat de containers al onderweg waren. Dat was geen probleem, zo luidde de reactie, ze zouden zelf voor het transport van hun auto per vliegtuig zorgen. En inderdaad; De auto staat nu op het circuit!”

Op donderdag begint de actie met de vrije training van 13.15 tot 14.15 uur, waarna tijdens de kwalificatie van 15.00 tot 17.00 uur de startplaatsen worden verdeeld. Tussen 18.00 en 20.30 rest er nog een avondtraining. Op vrijdag is er van 10.30 tot 11.00 uur een warm-up. De race start op vrijdag om 14.00 uur en eindigt volgens planning precies 24 uur later. Alle tijden zijn lokaal, het tijdsverschil met Nederland bedraagt drie uur.

Ricardo van der Ende start komend weekend namens Ekris Motorsport in de Toyo Tires 24 uur van Dubai. Een tot de verbeelding sprekende race voor toerwagens en GT’s, waarin de 29-jarige coureur uit Poeldijk zal strijden met de uiterst competitieve BMW Z4M Coupé GT4 van het Belgische G&A Racing.  “Heel eerlijk moet ik zeggen dat dit ook voor mij als ‘een donderslag bij heldere hemel’ kwam. Ik werd maandag door Ekris Motorsport gebeld met de vraag of ik dit wilde, en zo ja, of ik als een speer mijn zaken in orde wilde maken”, legt Van der Ende net voor zijn vertrek uit.

“Natuurlijk kan het racejaar 2009 voor mij niet mooier beginnen. Het is immers een topteam, met goede coureurs en het is natuurlijk een auto waarin iedere coureur graag rijdt. Om alles op tijd klaar te hebben moest ik dezelfde dag nog naar de medische keuring, daarna richting Leiden om mijn nieuwe licentie op te halen, want dat is verplicht om deel te kunnen nemen.  Ik rijd deze BMW Z4M samen met teameigenaar en –manager Guino Kenis, Michael de Keersmaeker en Patrick Smets. Persoonlijk ken ik die mensen niet, maar ik weet dat zij een prima prestatielijst hebben. Vier jaar geleden hebben mijn broer Jack en mijn vader al een keer aan deze race in Dubai meegedaan en nu is het mijn beurt.  Het past natuurlijk heel mooi in de plannen en de samenwerking die ik al jaren met Ekris Motorsport heb. Verder biedt dit mij ook een mooie kans om kennis te maken het rijden in een GT4 auto. Zoals bekend, een klasse die dit jaar ook in ons land van start zal gaan en zeker onze belangstelling heeft. Hoewel definitieve besluiten op dat punt zeker nog niet genomen zijn.”

De ervaring met 24 uurs races beperkt zich bij Ricardo van der Ende tot een kartrace over die lengte en een toerwagenrace met een Volkswagen Golf in Oschersleben. Hij vervolgt: “Dit is wel iets anders. In de komende dagen kan ik na de kennismaking met het team en het passen van de auto alleen met een straatauto en op een snelheid van 60 km/uur het circuit  verkennen. Daarna volgen de trainingen en vrijdag om 14.00 uur gaat de race van start. De verwachtingen zijn zeker hoog gespannen. Niet in de laatste plaats door het team, de auto en de rijders.  Daarnaast is er natuurlijk de geweldige entourage waarin je daar rijdt en ik denk dat de totaalindruk dus absoluut fantastisch zal zijn”, lacht Van der Ende net voor hij in het vliegtuig naar Dubai stapt.

Tekst: PR

10019421
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1003
3480
4483
9988192
56649
118171
10019421

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven