Met een tweede plaats in race 1 en een zege in race 2 heeft Marijn van Kalmthout op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps met zijn Benetton Formule 1 het seizoen 2009 op gepaste wijze afgesloten. “Met vier zeges en de tweede plaats in het kampioenschap kan ik meer dan tevreden terugkijken op mijn eerste volledige racejaar in de EuroBoss Series”, blikt de racende Forddealer uit Hoofddorp terug.

Het circuit van Spa-Francorchamps is onder coureurs absoluut één van de meest geliefde circuits ter wereld. Het enorme hoogteverschil bij het opkomen van Eau Rouge, de prachtige ligging in de bossen en de vaak per uur wisselende weersomstandigheden maken elke race tot een unieke belevenis.
Onder deze omstandigheden begonnen de 15 coureurs uit de EuroBOSS aan hun laatste evenement van seizoen 2009. Cor Euser, één van Nederlands meest ervaren en professionele autocoureurs, reed een gastrace in de Indycar van Juan Pablo Montoya uit seizoen 2000.
 
Direct de snelste
Marijn van Kalmthout begon het weekend uitstekend door in de vrije training direct al de snelste tijd op de klokken te zetten. “Het ging fantastisch, maar helaas begaf mijn versnellingsbak het tegen het einde van de vrije training. Mijn team heeft er hard aan gewerkt om dit op te lossen, waardoor ik uiteindelijk nog kon deelnemen aan de laatste 7 minuten van de kwalificatie.”

Pole
Van Kalmthout beloonde de inspanningen van de monteurs vervolgens met het behalen van de poleposition. Het lukte hem om Klaas Zwart –in zijn Ascari-, toch de meest ervaren rijder in de EuroBOSS, met een verschil van 2/10 van een seconde te snel af te zijn. Frits van Eerd reed met zijn 98’er Tyrrell de derde tijd.

Samen weg
Bij de start van race 1 was Van Kalmthout prima weg en het lukte hem om samen met Zwart een gat te slaan naar de andere rijders. “Het ging perfect”, gaf Van Kalmthout aan. “We reden samen weg bij onze achtervolgers en we wisten allebei dat één van ons twee als winnaar over de finish zou gaan. Helaas verremde ik me bij de Busstop Chicane. Voor Klaas net genoeg om me te passeren. Ik kon hem een aantal ronden goed volgen, maar uiteindelijk sloeg hij in de tweede helft van de race een gat van een vijftal seconden. Twee ronden voor het eind ging mijn derde versnelling stuk en was ik blij dat het me lukte om de race uit te rijden en de tweede positie te achter Klaas te behouden. Cor Euser pakte de 3e podiumplaats in zijn eerste race in de EuroBoss Series”

Rollen omgedraaid
Voor race twee waren de rollen dus omgedraaid. Van Kalmthout startte als tweede achter Zwart. En ook nu ging het tweetal snel samen op avontuur om te zien wie de snelste is op het fameuze circuit van Spa-Francorchamps. “Gelukkig bleven de problemen met de versnellingsbak dit keer uit”, aldus Van Kalmthout. “Desalniettemin was Klaas in de 2e race ongenaakbaar en reed ook de snelste raceronde van het weekend.”

Gestrand
Maar net als in race 1 was de Busstop Chicane de scherprechter in de race. Waar Van Kalmthout zich in race 1 verremde raakte Zwart in de allerlaatste ronde net iets te hard de kerbstone, waardoor de aandrijfas van de auto brak bij het neerkomen. “Het was echt ongelooflijk wat daar gebeurde. Hij kon nog wat uitrollen, maar strandde vijf meter voor de finish. Zo kon ik hem passeren en de allerlaatste race van het  seizoen 2009 op mijn naam schrijven. Zuur voor Zwart, ik weet wat het is, want ik heb dat vorig seizoen exact hetzelfde meegemaakt”.
Zwart duwde zijn auto vervolgens zelf over de finish op een vierde plaats, maar omdat dit volgens de reglementen niet is toegestaan werd Zwart gediskwalificeerd. Frits van Eerd werd 2e en Cor Euser stelde opnieuw de 3e podiumplaats veilig. Henk de Boer haalde met een 5e plaats het kampioenschap binnen. Opmerkelijk feit is, dat Henk de Boer het kampioenschap heeft gewonnen zonder het winnen van ook maar een race.

Vierde zege
Met deze vierde zege van het seizoen en het behalen van het vice-kampioenschap achter Henk de Boer besluit Marijn van Kalmthout een enerverend  jaar in de EuroBOSS. “We zijn allemaal toch nog tevreden met hoe het dit seizoen uiteindelijk is afgelopen. Ik heb nog wel even teruggedacht aan de spin die ik had op Circuit Park Zandvoort tijdens de Masters. Als dat niet was gebeurd had ik nu kampioen geweest. Maar ja, aan ‘als’ heb je natuurlijk niets.”

Plannen 2010
De plannen voor volgend seizoen zijn al bijna rond, ook dan rijdt Marijn van Kalmthout in de EuroBOSS. “De klasse wordt steeds professioneler en daar wil ik ook aan bijdragen. Er komt een nieuwe website en ook in Nederland zal deze via diverse autosport media worden gepromoot. Het is een fantastische klasse met een enthousiaste groep rijders die er erg veel plezier in heeft. Mijn trouwe sponsors zien en voelen dat en ook zij willen graag door volgend seizoen. We plannen om in het voorjaar een paar dagen te testen op     een circuit in Zuid-Europa, zodat we goed voorbereid zijn voor het nieuwe raceseizoen. Ik heb er nu al zin in”, besluit Marijn van Kalmthout met zijn bekende glimlach op een tevreden gezicht.

9921423
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2327
2927
8481
9885139
76822
147943
9921423

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven