Marijn van Kalmthout was de snelste coureur tijdens het allereerste raceweekeinde van de BOSS GP. De Forddealer uit Hoofddorp lag in de beide races op kop, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. Door pech en een verkeerd schakelmoment haalde hij twee keer met zijn Benetton Formule 1-bolide de finish niet. Karter Rinus van Kalmthout, de zoon van Marijn, kende een succesvoller weekend. Hij eindigde twee keer op het podium tijdens het Nederlandse Kart kampioenschap 4-takt.

 

BOSS GP is een nieuwe raceklasse, waarvan Marijn van Kalmthout mede-initiator is.. BOSS GP staat open voor onder andere Formule 1-auto’s –tot bouwjaar 2005-, auto’s uit de Amerikaanse Indycar en Champcar series, GP2 bolides, de Formule 3000 en de Renault/Nissan World Series. De spectaculaire klasse is meteen een succes: tijdens het eerste raceweekeinde op het circuit van Hockenheim stonden er 17 prachtige, supersnelle bolides aan de start. Hoofddorper Marijn van Kalmthout neemt deel met zijn Benetton B197, de auto waarmee Jean Alesi in 1997 in de Formule 1 uitkwam. Marijn heeft al veel mooie successen met deze auto behaald tijdens zijn deelname aan de EuroBOSS Series. Vorig seizoen werd hij bijvoorbeeld vice-kampioen.  

Marijn liet meteen zien dat hij voor een overwinning naar Hockenheim was gekomen. Hij was de snelste tijdens de kwalificatietraining, waarbij hij tweede man Ingo Gerstl op meer dan een seconde achterstand reed. “Die poleposition had ik echt nooit verwacht”, reageerde Marijn. “Ik had nog nooit op het circuit van Hockenheim geracet. Bovendien begon ik totaal onvoorbereid aan het  raceweekeinde. Ik had al zeven maanden niet meer in mijn Benetton gezeten; een geplande test op het circuit van Spa-Francorchamps viel in het water doordat een tunnel op het circuit was ingestort. Het gebrek aan voorbereiding nekte mij al meteen in de vrije training. Na 30 meter rijden ging de accu stuk, daardoor moest ik totaal onvoorbereid aan de kwalificatietraining beginnen. Die pole was echt totaal onverwacht en geweldig.”  

In de eerste race nam hij meteen de kop en leek hij op weg naar de zege. “Totdat de auto er opeens mee ophield”, aldus Marijn. “De accu werd vanwege een defecte dynamo niet bijgeladen. Echt doodzonde, want ik had inmiddels een voorsprong van 17 seconden op mijn achtervolgers opgebouwd. ‘Kat in ’t bakkie’, dacht ik bij mijzelf. Er wordt maar één keer een eerste race van een nieuw kampioenschap verreden. Ik had deze race heel graag willen winnen, maar het mocht niet zo zijn.” Na afloop van de race bleek dat Marijn van Kalmthout met afstand wel de snelste raceronde had gereden.

In de tweede race ging Marijn vanaf de vijftiende (één na laatste) plek van start. “Ik had de start van mijn leven”, glunderde hij. “Na vier bochten lag ik al op de tweede plaats, korte tijd later lag ik zelfs op kop als gevolg van een spin van leider Klaas Zwart. Iedereen langs de kant van de baan werd gek, dit was echt niet te geloven.” Helaas zat het ook deze keer niet mee. Marijn: “Voor een bocht wilde ik terugschakelen van de vierde naar de tweede versnelling. De versnellingsbak haperde, totdat de tweede versnelling er opeens –te laat- inschoot. De achterwielen blokkeerden, waarna ik van de baan gleed en dat betekende het einde van mijn race.”

Van Kalmthout keek toch nog positief op het weekend terug. “Zonder enige vorm van voorbereiding heb ik laten zien dat de snelheid er goed in zit. De rest van het seizoen ga ik lekker genieten en proberen om het maximale resultaat te behalen. Winnen wordt steeds moeilijker, want vanaf de volgende race wordt het startveld uitgebreid met nieuwere GP2 bolides en veel jongere -en dus in de basis veel snellere- Formule 1-auto’s.”

Rinus van Kalmthout heeft twee podiumplaatsen behaald tijdens het tweede evenement van het Nederlands kampioenschap viertakt in de klasse Cadet 160 cc. De negenjarige Hoofddorper kwalificeerde zich in Veldhoven als zesde. In de eerste race nam hij de leiding in het veld van 33 deelnemers. “Bij het inhalen van achterblijvers werd ik toch nog ingehaald”, aldus de talentvolle kartcoureur. Hij kwam uiteindelijk als derde over de finish. In de tweede race verruilde hij zijn derde startplek voor de uiteindelijke tweede plaats. Rinus: “Ik mocht twee keer op het podium staan. Ik sta nu op de tweede plek in het kampioenschap.”

De volgende races van de BOSS GP worden op 22 en 23 mei verreden op het wereldberoemde circuit van Spa-Francorchamps. In datzelfde weekeinde komt Rinus op de kartbaan van Spa-Francorchamps in actie. “Dat wordt een echt familieweekend”, verheugt Marijn zich nu al. Op 5 en 6 juni racen Marijn van Kalmthout en de BOSS GP op Circuit Park Zandvoort tijdens de Masters of Formula 3!

PR

10040981
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2907
5265
26043
9988192
78209
118171
10040981

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven