Een mooie sportprestatie beleef je veel intenser als je even daarvoor een diepe teleurstelling hebt meegemaakt. Dus stond BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout gisteren te glimmen, nadat hij een dag eerder een zekere zege door een ernstige technische montagefout uit zijn handen had zien glippen. “Op slechts 0,4 seconden van winnaar Klaas Zwart finishen, terwijl ik als allerlaatste van start ben gegaan. Dat is ongelooflijk mooi’’, grijnsde de Hoofddorpse Ford-dealer na zijn sensationele tweede plek met zijn Benetton Formule 1 waarin ooit Jean Alesi in 1997 furore maakte.

Marijn van Kalmthout heeft veel successen geboekt in zijn 15-jarige autosportloopbaan. Maar misschien heeft hij nog veel vaker domme pech gehad. Ook dit jaar kan de 46-jarige Hoofddorper al flink wat malheur opsommen. Zo was hij tijdens het eerste BOSS GP-weekeinde op het Duitse Hockenheim hard op weg naar de zege, waarna een kapotte dynamo in één klap een einde maakte aan de strijd. Tijdens Pinksteren schoot er op topsnelheid op het Belgische circuit van Spa een wiel los en miste Van Kalmthout op een haar na een muur. En ook afgelopen zaterdag, tijdens het Masters of Formula 3-weekend op Circuit Park Zandvoort, kende Van Kalmthout een achtbaan van uiteenlopende emoties.

”Vooraf had ik gehoopt in de buurt van Klaas Zwart te kunnen komen. Klaas is een fantastische coureur en heeft supermateriaal’’, zegt Van Kalmthout. “Maar na een matige vrije training, hebben mijn monteurs prima aanpassingen aan de auto gedaan. Ik voelde direct dat het goed zat. Ik zei via de boordradio tegen mijn team dat ik in de kwalificatie vier seconden van mijn rondetijd zou afhalen. Eigenlijk was dat een beetje bluf, maar ik deed het ook nog. Met een superrondje van 1.26,458, goed voor een gemiddelde snelheid van zo’n 180 kilometer per uur, pakte ik de pole position voor de eerste race, die met 18 brullende BOSS bolides van start ging."

Van Kalmthout ging er afgelopen zaterdagmiddag dan ook goed voor zitten in zijn Benetton, die op topsnelheid bijna 300 kilometer per uur over de Noord-Hollandse kustpiste dendert. “Ik rijd hier natuurlijk al jaren en ken elke millimeter van het circuit. Die kennis, in combinatie met mijn perfect afgestelde snelle auto, werkte ook tijdens de race uitstekend. Ik reed zelfs ver weg bij veelvoudig BOSS-kampioen Klaas Zwart, die dit seizoen nog alle races heeft gewonnen. Totdat in de zevende ronde het noodlot toesloeg. Ik reed door de Kumho-bocht en voelde één van mijn wielen los schieten. Wéér! Want dat was me in Spa ook al overkomen. Ik kon wel door de grond gaan. Het Masters-weekend is immers voor mij en mijn relaties hét hoogtepunt van het seizoen. Ik zag in één klap een zekere zege in rook opgaan."

Gevolg van de pech op zaterdag was tevens dat Van Kalmthout een dag later tijdens de tweede BOSS GP-heat vanaf de laatste plek moest starten. De Hoofddorper zette echter een ‘geheim wapen’ in om toch nog een fraai resultaat te kunnen neerzetten. “Ik heb afgelopen winter in Thailand van een Boeddhist een steen van jade gekregen. Draag die bij je, dat brengt geluk, zei hij erbij. Mijn vrouw, Evelien, adviseerde me zondag om deze groene Buddha steen zondag in de zak van mijn raceoverall te stoppen, in de hoop dat het zou werken’’, vertelt Van Kalmthout.

De Boeddhist had blijkbaar voorspelbare gaven, want Van Kalmthout ging als een raket van start. Bij de eerste bocht had hij al vijf tegenstanders verschalkt, waarna hij binnen anderhalve ronde al aansloot bij het groepje dat streed om plek 2. Nadat Van Kalmthout halverwege de 20 minuten durende race de tweede positie had veroverd, leek de jadesteen verder zijn werk te doen. Vanwege een spin van Frits van Eerd kwam de safetycar de baan op, waardoor Van Kalmthout het grote gat met koploper Klaas Zwart in één keer zag goedgemaakt. “Helaas lette ik tijdens de herstart niet scherp genoeg en reed Klaas een stukje weg. Ik kroop in de laatste drie ronden steeds verder naar de staart van zijn Ascari Benetton. Maar helaas had ik net te weinig tijd om een aanval op Klaas te plaatsen. Maar als je zoals ik als laatste van start gaat en je finisht in het kielzog van een fantastische coureur als Klaas Zwart, heb ik alle reden om blij te zijn.’’

Dus vierde Marijn van Kalmthout zondagmiddag na afloop in de hospitality ruimte met zijn vele gasten en relaties een mooi feestje. “Stern Groep, de grootste automotive groep van Nederland, is met zo’n 75 man langs geweest. In totaal heb ik zo’n 150 mensen mogen ontvangen, de Benetton Formule 1 laten zien en als klap op de vuurpijl een geweldige race kunnen voorschotelen. Iedereen heeft écht genoten. En ik ook. Ik heb wel niet gewonnen op Zandvoort, maar was wel de snelste tijdens de kwalificatie en race 1 én heb het BOSS-baanrecord op het Circuit Park Zandvoort verbeterd.’’

PR

9942268
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1525
4309
9687
9912942
97667
147943
9942268

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven