De Zandvoortse autocoureur Jan Lammers heeft het afgelopen weekeinde als gastrijder deelgenomen aan de Volkswagen Scirocco R-Cup, de innovatieve raceklasse waarin wordt gereden met de Scirocco R op bio-aardgas. Op de Duitse EuroSpeedway Lausitz eindigde Lammers als derde in de Legends-klasse. “Ik heb bijzonder veel plezier gehad. De Volkswagen Scirocco R-Cup is een heel leuke klasse, zowel voor de deelnemers als voor de toeschouwers. Het racen met een auto op aardgas was een interessante nieuwe ervaring”, zei Jan Lammers na afloop.

Volkswagen Motorsport nodigt voor elke race van de Volkswagen Scirocco R-Cup een aantal prominente coureurs als gastrijder uit. Zo kreeg ook Jan Lammers de vraag voorgelegd of hij een keer aan de dit jaar nieuwe klasse wilde deelnemen. “Ik ken bij Volkswagen Motorsport een aantal mensen, waaronder directeur Kris Nissen en ook Hans-Joachim Stuck, de autosportadviseur van het Volkswagen-concern. Dat leidde tot deze uitnodiging en natuurlijk hoefde ik niet lang na te denken voordat ik ja zei”, aldus Lammers.

De Volkswagen Scirocco R in Cup-uitvoering wordt aangedreven door een 225 pk sterke viercilinder turbomotor die op bio-aardgas loopt. Door middel van een zogeheten ‘push-to-pass’-functie hebben coureurs tien maal de mogelijkheid om voor korte tijd 50 pk extra vermogen te gebruiken, bijvoorbeeld voor een inhaalactie of een snellere ronde. “Dat was voor mij nieuw. Tijdens de race waren enkele rijders voor mij zo met elkaar in gevecht, dat ik die ‘push-to-pass’-mogelijkheden voor later wilde gebruiken, maar aan het einde van de race had ik er nog zeven over”, vertelde Lammers na de race. Over het racen op bio-aardgas, waarmee de Scirocco in totaal 80 procent minder CO2 uitstoot dan auto’s met een vergelijkbare benzinemotor, zei Lammers: “Eigenlijk merk je er helemaal niets van. De Volkswagen Scirocco R is gewoon een heel leuke auto om mee te racen.”

Andere prominente coureurs die aan de race op de EuroSpeedway Lausitz deelnamen, waren oud-DTM-kampioen Kurt Thiim, de Duitse toerwagenspecialisten Harald Grohs en Klaus Niedzwiedz en de Zweed Slim Borgudd, die niet alleen in de Formule 1 reed, maar ook faam verwierf als drummer van de popgroep ABBA. “Het was heel leuk om al die mannen weer eens te zien”, zei Jan Lammers. “Het was vooral leuk dat Slim Borgudd, Hans-Joachim Stuck en ik weer eens bij elkaar waren, want we hebben alledrie in de Formule 1 voor het Duitse ATS-team gereden.”

In het klassement van de ‘Legends’  kwam Jan Lammers als derde over de eindstreep. Daarmee mocht hij, samen met winnaar Kurt Thiim en de als tweede geklasseerde Klaus Niedzwiedz, op het podium plaatsnemen. “Als ik van tevoren met de auto had getraind, had er misschien nog wel wat meer in gezeten, maar het voornaamste feit is dat ik tijdens het weekeinde bijzonder veel plezier heb gehad”, vertelde Lammers. “Wat Volkswagen Motorsport met deze klasse voor de deelnemers biedt, is heel indrukwekkend, van de technische ondersteuning via de catering en verzorging tot aan publiciteit en promotie. Als ik nog een keer de kans krijg, wil ik graag weer rijden!” De overwinning in de race ging naar de Poolse coureur Maciek Steinhof, die in april ook al de eerste race van het seizoen won.

9942449
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1706
4309
9868
9912942
97848
147943
9942449

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven