In het voorprogramma van de Formule 1 in Hockenheim werden er races gereden in de GP2, GP3 en Porsche Mobil1 Supercup. In al deze drie klasses komen er Nederlanders aan de start. Hieronder leest u de verhalen van de coureurs zelf zoals ze het weekend hebben beleefd.

 

GP2
Ho-Pin Tung

Ondanks weinig indrukwekkende resultaten tijdens het raceweekend op Hockenheim is de Nederlands-Chinese GP2-coureur Ho-Pin Tung optimistisch over de tweede helft van het wedstrijdseizoen. ‘Zeker als ik kijk naar de eerste race, zaterdag, dan is er alle reden om met vertrouwen uit te zien naar  de tweede helft van het seizoen; ik reed rondetijden die een top tien positie mogelijk maakten.’

In de eerste race reed de jonge Chinees zijn brake duct kapot, waardoor hij moest uitvallen, maar hij kijkt toch positief op die wedstrijd terug. ‘Ik  reed heel goede rondetijden en de auto voelde gewoon heel goed, tot dat het mis ging.’ In de tweede race, op zondagochtend, startte Ho-Pin Tung als 21ste, had een slechte start, maar slaagde erin om in de eerste ronde toch al vier auto’s in te halen. ‘Ik moest nog een keer uitwijken voor gedoe voor mij, ik moest door het gras, maar met goede rondetijden heb ik de race uitgereden, die uiteindelijk resulteerde in een 14e plek op de finish.’ Ho-Pin kijkt met gegroeid verrouwen naar de rest van het seizoen. ‘Ik ben positief over de auto, met dank ook aan het team en ik denk dat de tweede seizoenshelft beter zal worden. Dat kan ook niet anders, want de eerste helft was teleurstellend.  Ik ben er van overtuigd dat we de positieve ontwikkeling, die  in Silverstone is ingezet, kunnen uitbouwen.’

Giedo van der Garde
Giedo van der Garde heeft weinig geluk gehad in de eerste race op het circuit van Hockenheim. De Nederlander was op koers om punten te scoren, toen hij van de baan werd getikt door Sam Bird. Het kostte hem flink wat posities en dus hoopt hij voor race 2 op een flinke regenbui, zodat er nog wat verrassingen mogelijk zijn.

"Hier ben ik natuurlijk niet blij mee", begon Giedo. "Ik lag op een kansrijke positie, zicht op punten en dan kom Bird met zo'n actie. Hij heeft er nog wel een straf voor gekregen, maar daar heb ik natuurlijk niets aan. We moeten maar zien wat de race van morgen brengt. Als ik nog wat punten kan scoren ben ik tevreden. Laat het morgen maar flink regenen, dan is alles nog mogelijk! Ik rij me het licht uit de ogen, maar ik kom op de rechte stukken zo veel te kort dat ik geen schijn van kans heb om aan te vallen. Er is gewoon een probleem met de motor en dat is iets waar we helaas even mee moeten leven. Ik baal er ontzettend van. Hopelijk heeft het in Hongarije, waar de rechte stukken niet zo lang zijn, wat minder invloed."

GP3
Renger van der Zande

Eindelijk succes voor Renger van der Zande in de GP3-series. De Nederlander behaalde een knappe derde plaats in de eerste race op het circuit van Hockenheim en mocht daarmee eindelijk zijn eerste punten van het seizoen bijtekenen. Een opluchting voor hemzelf en het team van RSC Mücke.

"Dit is erg lekker", zei Renger na afloop. "Dit is een morele 'boost' voor mezelf en het team. We hebben het zwaar gehad, maar hopelijk is die periode hiermee afgesloten. Ik moest nog flink werken om Gutierrez achter me te houden in de slotronden, maar ik heb me geconcentreerd op een goede exit uit de bocht, zodat hij niet naast me kon komen. En dat werkte. Ik heb begrepen dat mijn teambaas uit zijn dak ging toen ik over de finish kwam, zo veel betekent dit dus voor de jongens. We kunnen weer een beetje lachen. Hopelijk hebben we morgen meer van hetzelfde!"

Maar de tweede race van de GP3 in Hockenheim was geen succes voor Renger van der Zande. Geheel buiten zijn schuld om werd de Nijmegenaar uit de race getikt in de eerste ronde. Het gevoel dat blijft overheersen is echter de blijdschap met de podiumplaats in de eerste race. "Vandaag was jammer", zei Renger. "Ik kon er niks aan doen. Ik draaide de hairpin in en achter mij probeerde iemand vier man uit te remmen. Ik was nummer vijf... Het is vervelend, maar dit incident was geen goede afspiegeling van het weekend. De podiumplaats van gisteren, daar gaat het om. Dat was een mooie prestatie en een enorme opkikker voor ons allemaal. Vanaf nu richt ik mijn pijlen op Budapest, waar we volgende week alweer gaan rijden. Kom maar op!"

Porsche Mobil1 Supercup
Jaap van Lagen

Jaap van Lagen eindigde tijdens de Porsche Mobil1 Supercup als beste Nederlander op de vijfde positie. Tijdens de kwalificatie zette hij zijn Porsche op een twaalfde plaats neer waarbij de eerste twintig auto's zich binnen 0.882 seconden van elkaar plaatsten. “Niet te geloven dat iedereen zo dicht op elkaar zit. Mijn tijd was oké, op 0,388 sec. van de pole, maar het resultaat niet. Plek 12 is gewoon slecht”, beoordeelde Jaap van Lagen zijn eigen prestatie. Hij moest Patrick Huisman op een 11de en teamgenoot Sebastian Bleekemolen op de zesde plaats voor zich dulden.

Met het doven van de lichten schoot Jaap zonder wielspin vrijwel perfect van zijn plek. “Een wereldstart. Ik koos de goede lijn en maakte op weg naar de tweede bocht gebruik van de asfaltstrook naast de curbstones. Zo passeerde ik buitenom weer een paar mensen, want ik kon volgas houden. Ik schampte ze, maar kon er nét langs. Na de eerste doorkomst had ik de zesde positie al in handen.” Vervolgens wist hij zich naar de vijfde positie te rijden. “Het was één van mijn beste races in de Porsche Supercup. Normaal gesproken mag je blij zijn als je vanaf positie 12 drie plaatsen wint. Nu was de start geweldig en heb ik in 14 ronden niet één foutje gemaakt.”

Jaap van Lagen onderstreepte de uitmuntende prestatie nog eens door de snelste ronde raceronde te noteren: 1:43.425 min. “Een teken dat vandaag alles perfect was. En dat is ook een compliment aan het team waard. De monteurs van Aevitae Bleekemolen Racing hebben voor de race nog de koppeling vervangen. Op Silverstone hapte de koppeling, nu was het pedaalgevoel perfect en kon ik deze start maken”, motiveerde de coureur. “Om bij de besten mee te kunnen in de Porsche Supercup moet je het als team doen, dat bleek vandaag overduidelijk.”

Sebastiaan Bleekemolen
"Ik heb dit slechts één keer eerder meegemaakt, dat het in de kwalificatie zo dicht op elkaar zat. Dat was op Magny-Cours in 2008. Ook daar lagen alle rijders bijzonder dicht bij elkaar’’, vult Sebastiaan Bleekemolen zijn teammaat aan. "Maar elke coureur heeft hier voorafgaand aan de wedstrijd getest en kent bovendien het circuit van Hockenheim erg goed. Dan kun je dit soort dingen krijgen. Gelukkig zat ik er tijdens de kwalificatie erg goed bij. Hoewel ik in mijn supersnelle rondje ook één keer weggleed, bewees ik wederom dat de snelheid er dit jaar uitstekend is. Met mijn zesde startpositie was ik erg tevreden."

Bij de start van de wedstrijd gebeurde er direct veel. Kampioenschapsleiders René Rast en Nick Tandy beukten tegen elkaar, waardoor ze elkaars race direct verpestten. Beiden vielen uit. Sebastiaan Bleekemolen was ook goed aangevangen. Hij had de pech dat valse starts van onder meer Jan Seyffarth en Stefan Rosina niet werden bestraft door de wedstrijdleiding. "Ik kon niettemin aanhaken bij Rosina en had hem nog bijna te pakken. Ik was lekker onderweg."

Gaandeweg merkte Bleekemolen een paar probleempjes. "Bij de hairpin had ik erg veel remproblemen. Bovendien had ik last van veel onderstuur", zei de Haarlemmer na afloop. Gevolg was dat Van Lagen hem voorbij kon. Sebastiaan Bleekemolen zag vanwege de niet optimale remmen en de gevolgen van onderstuur, nog twee coureurs langszij komen. "De Porsche was helaas net niet 100 procent, anders had er een nog betere klassering dan de 8ste plek in gezeten. Maar we zaten er het gehele weekend wederom goed bij. Mijn doel dit seizoen is dat 2010 mijn sterkste internationale racejaar wordt. Hoewel ik in de wedstrijden nogal wat pech heb gehad, heb ik de snelheid prima te pakken dit jaar. Dat heb ik in Hockenheim weer kunnen laten zien. Met plek 8 als resultaat.’’

Patrick Huisman
Met gemengde gevoelens verliet Patrick Huisman, na zijn tiende plaats, het circuit van Hockenheim afgelopen weekend. "Tijdens de kwalificatie had ik erg veel last van verkeer en als je dan ziet hoe dicht de top 20 bij elkaar zit kost je dat gelijk veel plaatsen. Een elfde plaats was alles wat ik eruit kon halen."

Bij de start van de race wist Huisman al gelijk twee plaatsen goed te maken en volgens afspraken die eerder waren gemaakt tussen de rijders en de wedstrijdleiding hield hij zijn lijn bij het ingaan van de eerste bocht. Helaas zag hij minstens vijf rijders die zich niet aan deze afspraak hielden aan hem voorbij komen. "Ik denk dat ik in alle eerlijkheid kan zeggen dat als de wedstrijdleiding zich aan haar afspraken had gehouden ik een betere prestatie neer had kunnen zetten. Na de start in Silverstone zijn er afspraken gemaakt over de eerste bocht en deze heb ik opgevolgd. Ik ben door een aantal rijders ingehaald die allen niet voor deze actie zijn bestraft. Dit heeft echt het resultaat van mijn race veranderd omdat ik terugviel naar een 14de positie in plaats van de top 10 waar ik in reed. Volgende week gaan we naar Hongarije en ik heb me voorgenomen om het daar een stuk beter te gaan doen."

9921602
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2506
2927
8660
9885139
77001
147943
9921602

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven