Recent is de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli van start gegaan, een spectaculaire Europese raceklasse waarin dit jaar voor het eerst de 570 pk sterke Ferrari 458 Challenge-auto centraal staat. Binnenkort krijgt het kampioenschap nog een primeur, wanneer Ferrari Team Holland, met coureur Rory Bertram en de in de nationale kleuren getooide Ferrari 458 Challenge, in het weekend van 8&10juni hun debuut maken in de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli op het circuit van Le Mans. Een jongensdroom die voor Rory in vervulling gaat, maar die binnenkort ook voor het grote publiek en het bedrijfsleven in vervulling kan gaan.

 

De eerste race van de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli vond plaats op 10 april, op het circuit van Monza in Italië, maar Ferrari Team Holland heeft de tijd genomen om zich terdege voor te bereiden om van 8 t/m 11 juni in Le Mans direct goed uit de startblokken te komen. Na Le Mans zal het team, dat zich gesteund weet door hoofdsponsor Tempo-Team en tal van andere partners, vervolgens deelnemen aan de races in België, Oostenrijk en de Finali Mondiali, die op een nog nader te bepalen locatie en datum wordt verreden. “Wij gaan dit project voor een periode van drie jaar aan, waarbij 2011 voor ons een jaar wordt om alvast een beetje aan het Ferrari 458 Challenge-kampioenschap te ruiken. Volgend jaar gaan we echter vol voor het kampioenschap en is het onze doelstelling om met twee tot drie auto’s aan de start te verschijnen,” aldus Ferrari Team Holland-coureur en initiatiefnemer Rory Bertram.

Ferrari Team Holland neemt dit jaar voor het eerst deel aan het aansprekende kampioenschap van Ferrari, waarin de nieuwe Ferrari 458 Challenge-auto debuteert. In eerdere edities was die hoofdrol al weggelegd voor de Ferrari F430 Challenge-auto, die nu nog steeds in het kampioenschap meerijdt, en voor de Ferrari 360 Modena Challenge-auto. Voor Rory Bertram is deze laatste overigens geen vreemde, want in 2002 functioneerde Rory voor Ferrari al als testcoureur van de 360 Modena in Challenge-uitvoering.

De Ferrari Challenge Trofeo Pirelli is een merkenkampioenschap waarin technisch identieke Ferrari 458 Challenge-auto’s het tegen elkaar opnemen, wat garant staat voor spectaculaire actie en ‘door-to-door racing’. Voor Ferrari Team Holland-coureur Rory Bertram staat dat gelijk aan een warm bad. “Ik rijd al mijn hele autosportcarrière in competitieve merkenkampioenschappen, waaronder de Porsche GT3 Challenge, de BMW 130i Cup, de Alfa 147 GTA Challenge en de Citroën Saxo Cup. Ik weet dus wat me te wachten staat. Bovendien beschikken we over een sterk team met capabele mensen en in combinatie met mijn race-ervaring verwachten we dit jaar toch een aantal malen op het podium te eindigen.”

Ferrari 458 Challenge raceauto
De raceauto waarmee het allemaal gaat gebeuren is de splinternieuwe Ferrari 458 Challenge-auto, heel toepasselijk getooid in de nationale kleuren: opvallend oranje met de Nederlandse vlag die centraal van de voorbumper over het dak naar de achterbumper loopt. Tijdens de AutoRAI konden de liefhebbers de auto van Ferrari Team Holland als ‘sneak preview’ al even bewonderen op de Autovisie Supercar Paddock.

Ten opzichte van de reguliere Ferrari 458 Italia beschikt de 458 Challenge-uitvoering over exact dezelfde krachtbron, met een maximaal vermogen van 570 pk bij 9.000 tpm. Daarmee houden de overeenkomsten ook direct op. Zo heeft Ferrari bijvoorbeeld modificaties aangebracht aan de overbrenging en aan de kalibratie van de F1 versnellingsbak met dubbele koppeling, om een hoger koppel bij lagere toerentallen te bewerkstelligen. Net als de uitvoering voor de openbare weg is de 458 Challenge voorzien van een elektronisch E-Diff differentieel, een primeur voor Ferrari’s circuitauto’s.

Verder is het gewicht van de 458 Challenge ten opzichte van de 458 Italia aanzienlijk teruggebracht, dankzij aanpassingen aan zowel het exterieur als interieur. Daarbij hebben de ingenieurs zich met name gefocust op het beperken van de dikte van de koetswerkdelen en het gebruik van lichtgewicht materialen, zoals koolstofvezel en Lexan.

Tevens heeft de 458 Challenge een speciale set-up gekregen voor de wielophanging, met stalen uniballs, stijvere veren, speciale dempers, 19 inch gegoten velgen met een centrale wielmoer, grotere slickbanden van Pirelli en een wagenhoogte die rondom met 50 mm is verlaagd. Daarnaast beschikt de auto over een nieuwe generatie Brembo CCM2 remsysteem waarin het nieuwste ABS-systeem is geïntegreerd dat vorig jaar op de 599XX, Ferrari’s extreme experimentele laboratoriumauto, debuteerde.

Nog een primeur voor de Ferrari 458 Challenge-auto van Ferrari Team Holland is het F1-Trac tractiecontrolesysteem, het meest geavanceerde in zijn soort. F1-Trac is door Ferrari zelf ontwikkeld en controleert continu het maximale gripniveau, voor maximale handlingprestaties. Twee speciale circuitsettings zijn voor dit systeem ontwikkeld, gebaseerd op de ervaringen van Ferrari in de Formule 1 en de GT-kampioenschappen. Het F1-Trac is compleet geïntegreerd in het E-Diff voor maximale stabiliteit en acceleratie, zowel bij het insturen als uitkomen van bochten.

Bij de ontwikkeling van de 458 Challenge hebben de ingenieurs van Ferrari de auto uitvoerig getest op Ferrari’s eigen Fiorano-circuit, waarbij de rondetijd met twee seconden is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de F430 Challenge, wat heeft geresulteerd in een nieuw record van slechts 1’16.5”.

Ferrari Challenge Trofeo Pirelli
Deze nieuwe 458 Challenge-auto vormt voor Ferrari Team Holland het wapen in de Europese Ferrari Challenge Trofeo Pirelli. Dit jaar wordt de Ferrari Challenge voor het 19e jaar georganiseerd, met een apart kampioenschap voor Italië, voor Europa en voor Noord Amerika. Nieuw dit jaar is dat de Challenge voor het eerst ook wordt georganiseerd voor de landen in het Asia-Pacific gebied, met voor dit jaar vijf races op de kalender.

Ferrari Team Holland neemt deel aan het Europese Challenge-kampioenschap, waarin dit jaar met de nieuwe 458 Challenge én met zijn voorganger, de F430 Challenge, wordt gereden. Voor dit seizoen is de lengte van de races gewijzigd: de eerste race van het weekend duurt 25 minuten, de tweede 35 minuten. De enige uitzondering vormt de unieke race op het Franse Le Mans-circuit, tijdens het legendarische 24 Uur-weekend. Voor deze gelegenheid rijden de deelnemers van zowel het Italiaanse als Europese kampioenschap slechts één, gezamenlijke race voor de duur van 45 minuten.

Racekalender 2011 Ferrari Challenge Trofeo Pirelli
08-10 april           Monza (Italië)
06-08 mei            Valencia (Spanje)
20-22 mei            Portimao (Portugal)
08-11 juni            Le Mans (Frankrijk)
05-07 augustus     Spa-Francorchamps (België)
02-04 september  Zeltweg (Oostenrijk)
TBD                     Finali Mondiali

Rory Bertram
De Ferrari 458 Challenge-auto van Ferrari Team Holland wordt bestuurd door coureur en initiatiefnemer van het project Rory Bertram, een bekend gezicht op de Europese race-circuits. Rory kan bogen op een uitgebreide en succesvolle staat van dienst, met tal van overwinningen en podiumplaatsen in onder andere het Porsche GT4-kampioenschap, de BMW 130i Cup, de Porsche GT3 Challenge, de Alfa 156 Challenge & Alfa 147 GTA Challenge en de Citroën Saxo Cup. Bovendien is Ferrari voor Ferrari Team Holland-coureur geen onbekend merk, want al in 2002 was Rory als testcoureur actief voor de Ferrari 360 Modena Challenge, één van de voorlopers van de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli.

De ambities van de jonge coureur zorgen er voor dat Ferrari Team Holland de lat voor zichzelf direct hoog legt in pas het eerste seizoen voor het Nederlandse team. “Na een aantal succesvolle jaren in de Nederlandse autosport is mijn uitdagingvoor 2011 even ambitieus als simpel: we gaan bij alle races waaraan we deelnemen ten minste voor een podiumplaats en waar mogelijk voor de overwinning.”

Tempo-Team hoofdsponsor Ferrari Team Holland
De deelname van Ferrari Team Holland aan de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van een aantal belangrijke sponsoren uit het bedrijfsleven. Uitzendbureau Tempo-Team heeft zich opgeworpen als hoofdsponsor van Ferrari Team Holland. Voor coureur Rory Bertram is Tempo-Team bepaald geen onbekende partner, want de twee werkten in het verleden al nauw samen in diverse andere autosportklassen. Zo was Tempo-Team op nationale bodem met een eigen team vertegenwoordigd in de Pearle Alfa 156 Challenge, de Pearle Alfa 147 & 147 GTA Challenge én in de Porsche GT3 Challenge, met Rory als één van de vaste en succesvolle coureurs. Daarnaast gingen Rory en Tempo-Team samen ook het Europese avontuur aan in de Europese Alfa 147 GTA Challenge, deels met Tempo-Team en deels met het moederconcern Randstad als naamgever van het team.

Naast Tempo-Team kan Ferrari Team Holland rekenen op de steun van officieel Ferrari-distributeur Munsterhuis Sportscars, één van de twee officiële Ferrari-vertegenwoordigers in Nederland.

Andere sponsoren van Ferrari Team Holland zijn: Proconnext, Buro Geus Creatie & communicatie,
Easy4Mobile &Co, Alphamotive, Chantalle van Goethem, Munsterhuis Sportscars B.V., Skyradio Group, Van Rossum Facilities B.V., Ten Herkel B.V., Schaap en Citroen B.V., De Wild Signing, Celebration Benelux, Urbain Trade, Lusso Classics, Swiss Trax Europe, Puur Produkties, NL Bouw, Lusso Classics, Elite Artists, Het Groene Hart Verzekeringen, High Profile, Rawimg31.com, Expert, Sinner Eyewear, Finley Events

Van jongensdroom tot realiteit voor publiek en het bedrijfsleven
Met het oprichten van Ferrari Team Holland gaat voor Rory Bertram een jongensdroom in vervulling. En het team stelt de komende drie jaar alles in het werk om ook de jongensdromen van auto(sport)liefhebbers en zakelijke relaties te verwezenlijken. Het racen in de 458 Challenge Trofeo Pirelli is slechts één van de activiteiten van Ferrari Team Holland. Op de locaties waar het team deelneemt aan races organiseert Ferrari Team Holland voor zakelijke relaties tal van andere activiteiten, zoals golfclinics, nautische races, workshops en lezingen, om hen in de exclusieve ambiance van Ferrari Team Holland, met de Ferrari 458 Challenge als sprankelend middelpunt, een dynamische setting te bieden om te netwerken en om nieuwe zakelijke contacten op te doen.

Daarnaast is Ferrari Team Holland een verregaande samenwerking aangegaan met Prodrive van Paul & Mark Maaskant. Gezamenlijk hebben zij een uitgebreid pakket aan mogelijkheden ontwikkeld om professionele, dynamische rijvaardigheidstrainingen en tal van andere activiteiten te combineren met het plaatsnemen in de Ferrari 458 Challenge van Ferrari Team Holland voor een onvergetelijke hoge-snelheidssensatie op het RDW Test Circuit in Lelystad. Waarmee een droom van velen nu eindelijk in vervulling kan gaan.

Voor meer informatie: www.ferrariteamholland.nl.

 

12237469
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1507
4335
9042
12203410
51060
92573
12237469

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven