Riccardo Agostini heeft dit weekend een belangrijke bijdrage geleverd aan de sterke start van Manor MP Motorsport in het Auto GP-seizoen 2013. Op Monza wist de debutant een vijfde plaats te veroveren in de verregende tweede race. In zijn allereerste kwalificatiesessie in de klasse had hij al op onvergetelijke wijze de pole weten te pakken. Voor zijn thuispubliek ging de regerend Italiaans F3-kampioen indrukwekkend van start in zijn eerste weekend Auto GP. Na veel vooruitgang te hebben geboekt in de twee vrije trainingen, stormde hij in de kwalificatiesessie naar pole position met een toptijd van 1’35”782, ruim zes tienden sneller dan zijn naaste rivaal.

De eerste race op zaterdag verliep helaas niet volgens de hoge verwachtingen die Agostini na zijn fantastische optreden in de kwalificatie had geschapen, maar de Italiaan wist toch een keurige zevende plaats uit het vuur te slepen. Bij de start kwam Agostini goed weg, waarna hij twee ronden lang twee tegenstanders van zich af wist te houden. Bij het aanremmen van de eerste chicane schoot hij echter rechtdoor. Vanaf dat moment waren zijn kansen op een podiumpositie verkeken, aangezien hij gedurende de race steeds meer problemen met zijn banden kreeg. De zevende plaats leverde voor de tweede race wel een startplaats op de eerste rij op. De eerste vier rijen van de startopstelling van elke tweede Auto GP-race van het weekend worden namelijk toebedeeld aan de eerste acht coureurs uit de eerste race, maar dan in omgekeerde volgorde.

De hele zondagochtend had het onophoudelijk geregend, zodat er staand water op de baan stond. Daarom nam de wedstrijdleiding het wijze besluit om de race achter de safety car te starten. De race ging na vier ronden ‘echt’ van start, waarna Agostini de eerste was die binnenkwam voor zijn verplichte bandenwissel. Hij kwam op de zevende plaats terug op de baan, steeg vervolgens nog een plaatsje en hield die positie vast tot halverwege de race, toen Sergio Campana (de winnaar van de eerste race) hem die afhandig maakte. Vier ronden voor het einde schoof Agostini terug de topzes in. In de laatste ronde pakte hij de vijfde plaats als bekroning voor een veelbelovend debuut.

“Riccardo had een goed weekend, zijn kwalificatietempo was geweldig”, aldus teammanager Sander Dorsman. “Het gebrek aan ervaring speelde hem parten in de races, maar het was knap van hem om als debutant zo snel te zijn ten opzichte van een paar zeer ervaren jongens. We zijn erg tevreden.” Teamgenoot Meindert van Buuren debuteerde eveneens in de Auto GP. Hij pakte een verdiende toptienpositie in zijn eerste weekend in de klasse, een goede prestatie gezien het feit dat hij een flinke stap omhoog maakt vanuit de Northern European Cup voor Formule Renault 2.0, waarin met auto’s met veel minder vermogen wordt gereden.

In de regenrace van zondag ging de 18-jarige Nederlander als 12e van start. Net als Agostini kwam hij snel naar binnen voor zijn verplichte bandenwissel. Hij kwam als 11e terug op de baan en reed de toptien binnen in het laatste deel van de wedstrijd. Ondanks het feit dat hij werd gehinderd door een pilon die in zijn ophanging klem kwam te zitten, wist hij die positie te behouden.
In de eerste wedstrijd startte Van Buuren als 14e, met het doel om na zijn pitstop naar de toptien te rijden. Halverwege de wedstrijd spinde hij echter bij de eerste chicane, waarna door een oververhitte motor al gauw zijn uitvalbeurt volgde.

“Het is een flinke stap omhoog”, zei de jonge Nederlander, terugkijkend op het weekend. “In de kwalificatie maakte ik een fout doordat ik te veel druk op mijn schouders legde, maar verder ging het aardig. In de eerste race ging ik een paar keer in de rondte, maar de tweede race was goed. Het valt niet mee om in een auto te rijden met zoveel meer vermogen dan je gewend bent, maar ik denk dat ik dat snel genoeg onder de knie kan krijgen. Ik heb ‘t volgens mij best goed gedaan.”

Het Auto GP-team van Manor MP Motorsport komt over twee weken weer in actie. De derde en vierde race van het seizoen vinden plaats op het stratencircuit van Marrakech in Marokko, op 6 en 7 april.

Auto GP-klassement 2013:
6. Riccardo Agostini, 15 punten; 12. Meindert van Buuren, 1 punt

PR

9921513
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2417
2927
8571
9885139
76912
147943
9921513

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven