Indy Dontje heeft tijdens het openingsweekend van de ADAC Formel Masters zijn ambities voor 2013 niet onder stoelen of banken geschoven. Op het 3,696 kilometer lange Motopark Oschersleben won de 20-jarige coureur uit Schoorl op zondagmiddag met overtuiging de afsluitende wedstrijd op het thuiscircuit van zijn Lotus-team. Door slim te werk te gaan en iedere race veel posities te winnen, poetste de Noord-Hollander zo de teleurstelling van een pechvol verlopen kwalificatie weg. In het kampioenschap neemt Dontje momenteel de derde plaats in.  

In verband met verplichtingen op school arriveerde Dontje pas donderdagavond op het nabij Magdeburg gelegen circuit, waar zijn collega’s die dag al getest hadden. De enige sessie op vrijdag, een vrije training van 45 minuten, probeerde de Sportman van het Jaar van de Gemeente Bergen dan ook optimaal te benutten. Onder zomerse omstandigheden voerde Dontje, samen met zijn Lotus-team, enkele verbeteringen door aan de afstelling van zijn bolide om ondanks het gebrek aan testkilometers toch met een goed gevoel de kIwalificatie in te gaan.

In tegenstelling tot de dag ervoor, regende het echter onophoudelijk tijdens deze tijdtraining op zaterdagochtend. Omdat het 21-koppige startveld van de ADAC Formel Masters veel debutanten telt die nagenoeg nog geen ervaring hadden met het rijden in de regen, waren er veel incidenten te bespeuren in de half uur durende kwalificatie. Zo werd de sessie twee keer stilgelegd en waren er acht ‘gele vlag situaties’ waarin Dontje van het gas moest omwille van de veiligheid. Een vrije ronde om zijn snelheid te tonen werd hem derhalve niet gegund. De snelle Noord-Hollander moest derhalve genoegen nemen met de twaalfde en dertiende startplaats voor respectievelijk de eerste race op zaterdagmiddag en de tweede manche op zondagochtend.

Indy Dontje: “Doordat er iedere ronde wel ergens een gele vlag hing als waarschuwingssignaal voor een incident verderop – en ik daardoor van het gas moest – kon ik geen goede rondetijd neerzetten. Zeer spijtig, want ik weet van mezelf dat ik de snelheid heb om me voorin te kwalificeren. Er wacht me nu een aardige uitdaging, maar ik kijk uit naar de races. Ik voel me vaak als een vis in het water onder deze regenachtige en verraderlijke omstandigheden, dus ik wil een sterke opmars maken!”

In de eerste race op zaterdagmiddag maakt Dontje zijn woorden meer dan waar. Met een superieure start vanaf de twaalfde startplaats, snijdt de Against Cancer coureur als een warm mes door de boter. Al bij de eerste doorkomst over start/finish komt hij door in achtste positie, waarna hij in het vervolg van de 15-ronden tellende race zijn voorliggers continue onder druk zet en hen één voor één inhaalt, om uiteindelijk zeer verdienstelijk als vierde afgevlagd te worden.

Ook in de tweede race op zondagochtend laat Dontje zien dat hij uit het juiste hout is gesneden. Vanaf de dertiende gridpositie dringt hij de gehele race flink aan bij de rijders voor hem en werkt hij zich gedurende de 25 minuten durende race op naar de zevende plaats aan de finish. Door het ‘reversed grid reglement’, verzekert de rijder  met startnummer 5 zich hiermee tegelijkertijd van de tweede startplaats voor de afsluitende manche ’s middags! Vanaf de voorste startrij laat Dontje vanaf de start van de derde en laatste race op zondagmiddag er geen gras over groeien. Met wederom een prima start nestelt hij zich direct aan kop van het veld om vervolgens een comfortabele voorsprong op te bouwen. Hoewel in de eindfase de Deen Nicholas Beer en diens teamgenoot Marvin Dienst nog dichtbij komen, controleert de Nederlander in zijn Lotus F1 Team kleuren de wedstrijd op volwassen wijze om na 25 minuten als winnaar afgevlagd te worden.

Met zijn eerste overwinning in de ADAC Formel Masters doet Dontje tevens goede zaken voor het kampioenschap. Met 33 punten op zijn teller staat de Noord-Hollander momenteel derde in de tussenstand van het kampioenschap. Over twee weken staat in de Belgische Ardennen het volgende raceweekend op het adembenemende circuit van Spa-Francorchamps op het programma. Indy Dontje: “Wat een slotstuk van een succesvol weekend! Nadat ik in de  kwalificatie veel pech had, ben ik in de races slim te werk gegaan. Na twee goede inhaalraces kon ik de derde race vooraan aanvangen en heb ik alles gegeven. Deze overwinning is natuurlijk de kers op de taart maar ook gewoon loon naar werken. Ik wil graag mijn Lotus-team bedanken voor alle support en natuurlijk mijn trouwe partners Dobla en Against Cancer voor hun vertrouwen. Ik hoop op Spa-Francorchamps over twee weken deze lijn door te zetten!”

PR

9921587
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2491
2927
8645
9885139
76986
147943
9921587

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven