De Nederlandse racetalenten Max Verstappen en Dennis van der Laar maken zich op voor de eerste race in de Amerikaanse Florida Winter Series. Dit raceprogramma is bedoeld om jonge, beloftevolle coureurs de kans te geven onder de professionele begeleiding van Ferrari hun talenten verder te ontwikkelen en om zich voor te bereiden op hun individuele raceprogramma’s in 2014.

Het kampioenschap wordt gesteund door de Ferrari Driver Academy. De eerste namen op de startlijst zijn uiteraard Lance Stroll, Antonio Fuoco en Raffaele Marciello, die dit jaar worden begeleid door de rijdersopleiding van Ferrari. Ook Jules Bianchi komt aan de start, in voorbereiding op zijn testprogramma met de Marussia F1 auto. De Nederlander Dennis Van de Laar, Nicola Latifi en Louis Sa Silva kwamen afgelopen jaar uit in het FIA European Formula 3 Championship en zijn in Florida ook van de partij.

Veel belangstelling zal uitgaan naar de 16-jarige Max Verstappen, die voor het eerst in een autorace uit zal komen, na de afgelopen manden veel opzien te hebben gebaard tijdens diverse testsessies in F3-auto’s van meerdere teams.

Dennis van de Laar komt komend jaar uit in de FIA F3 voor het succesvolle PREMA Powerteam, het kampioensteam van de afgelopen drie jaar. In 2013 reed hij voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing.

Wat dit programma zo speciaal maakt is dat de coureurs kennismaken met alle aspecten van de autosport naast het racen. Zoals het overleg met de eigen engineer, vrije trainingen, de aanpak van de kwalificatie en het afstellen van de auto. FDA’s directeur Luca Baldisserri legt uit. “Door hun deelname aan de Florida Winter Series krijgen de coureurs op alle gebieden meer ervaring, met name de jongsten onder hen. Zo moeten ze ook de monteurs helpen. Tussen de races door krijgen ze de kans te werken aan hun conditie en om hun ervaringen te delen met de engineers en de andere rijders.”

De countdown voor de Florida Winter Series is begonnen. De twaalf coureurs besturen een Tatuus FA10B monoposto die over veel vermogen beschikt. Iedere rijder heeft de beschikking over een eigen team van engineers en monteurs.

De eerste testsessie kende direct al oponthoud toen de Japanner Takashi Kasai in de eerste ronde van de baan schoot. Onze landgenoot Max Verstappen zorgde voor nog meer oponthoud toen hij op weg naar de pits op een voorganger reed, waardoor beide auto’s beschadigd raakten. “De eerste testdag was leerzaam voor iedereen en ongelukken, ‘off track’ excursies en gebrek aan concentratie bij de jongsten maken deel uit van het leerproces en tonen aan hoe belangrijk deze ervaring is. We gaan nu op weg naar het circuit van Sebring voor de eerste race,” zegt Luca Baldisserri.

Max Verstappen herpakt zich na slecht begin eerste testdag

Het begin van de gezamenlijke testdag in aanloop naar de vier ronden tellende Florida Winter Series verliep ongelukkig voor Max Verstappen. De 16-jarige coureur verloor 's ochtends veel tijd door een onhandige aanrijding in de pitstraat. Max miste zijn voorvleugel en had een compleet verbogen linker voorwielophanging. De Tatuus FA010B van Fuoco liep aardig wat schade op aan de achterzijde. In de middag ging het voor Max een stuk beter op de Homestead Speedway. In beide sessies liet Verstappen junior een respectabele zevende tijd noteren.

“Die botsing in de pitstraat was mijn fout. Ik keek naar mijn speedlimiter en in dat moment van onoplettendheid ging het mis. Fuoco stond stil, omdat de rode vlag al uit hing en ik knalde met 60 km/u op zijn auto. Daar baalden we beiden net zo hard van. Gelukkig heeft hij mijn excuses geaccepteerd,” aldus Verstappen.

In de slechts acht ronden die Max nog af wist te leggen, noteert hij wel de zevende tijd (1:22.641) op een seconde van de snelste man. Geen slecht resultaat omdat Max zijn eerste autorace nog moet rijden en de helft van het veld al kan bogen op ervaring in de Formule 3. In de laatste drie uur zat Verstappen slechts ruim twee tienden van de snelste rondetijd af.

Max Verstappen: “We hadden de voorvleugel en roll bar anders afgesteld, maar ik denk dat we de verkeerde richting op waren gegaan. Doordat ik de hele tijd met de auto worstelde, is het mij niet gelukt om een perfect rondje te rijde. De monteurs hebben goed werk afgeleverd. Ik ben blij met deze professionele omgeving en ik kijk al uit naar de eerste ronde op Sebring, waar ik zondag mijn eerste autorace zal rijden.”

Zondag 26 januari
16.00-16.30 uur Kwalificatie voor race 1 en race 2
17.00-17.30 uur Kwalificatie voor race 3
21.45-22.15 uur Race 1

Maandag 27 januari
17.00-17.30 uur Race 2
21.45-22.15 uur Race 3

9923394
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1216
3082
10452
9885139
78793
147943
9923394

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven