Afgelopen weekend reed de Hongaarse RCM Cup haar vijfde raceweekend op de Slovakiaring in het voorprogramma van de Blancpain Series. Naast de zeventien vaste rijders in het kampioenschap zagen we daar ook drie Nederlanders die aan de start verschenen. Niels Langeveld reed er voor de eerste keer en mocht al gelijk het podium betreden. In zijn allereerste race eindigde hij als derde "Ik had echt niet verwacht om in de top drie te eindigen. In de kwalificatie ging het niet al te goed en ik kon niet verder komen dan een zesde plaats. Maar in de race eindigde ik als derde en dat is natuurlijk geweldig," aldus Langeveld.

Ook zagen we Ronald Morien aan de start verschijnen maar wat deze race voor hem bijzonder maakte is dat hij samen met zijn zoon op de startgrid stond. Mika was negen toen hij voor het eerst deel mocht nemen aan een racecursus op Circuit Park Zandvoort. Natuurlijk was hij veel te jong, maar hij liet toch een goede indruk achter. Een paar jaar later, Mika was toen elf jaar, deed hij  wederom mee met een racecursus van Rensportschool Zandvoort. Nu ook weer liet hij een goede indruk achter, zo goed dat hij goed genoeg was voor een EU-Licentie. Maar gezien zijn leeftijd was hij nog steeds te jong voor het theoretisch gedeelte waardoor hij zich toe ging leggen aan onder andere driften en stockkar racen.

Als je dan toch al zo met racen bezig bent dan wil je niet wachten tot je zestien bent om in Nederland eindelijk te mogen racen, dan wil je nu. Maar nu ben je nog maar dertien en dat is natuurlijk veel te jong. Maar als je dan uit kunt wijken naar Hongarije waar je als dertien jarige wel aan races deel mag nemen dan is de keuze natuurlijk niet moeilijk, en zo geschiede. Pa, Ronald Morien, en Mika pakten hun koffers en stapten op het vliegtuig richting Hongarije alwaar deel werd genomen aan de cursus om zijn racelicentie wederom te halen. Na wat opstart problemen die ook te maken hadden met een taalbarrière kwam het allemaal goed en kon Mika afgelopen weekend zijn eerste race rijden.

Ronald Morien was helemaal in zijn nopjes toen alles voor Mika in kannen en kruiken kwam want dit betekende dat hij samen met zijn zoon in een en dezelfde raceklasse uit mocht komen. En zo geschiede afgelopen weekend op de Slovakiaring waar ze alle drie uitkwamen in de RCM Swift Cup.

Mika doet hieronder een relaas van zijn allereerste raceweekend, eentje die hij niet snel meer zal vergeten.

"Het was erg spannend om aan de start te staan van mijn allereerste wedstrijd in een raceauto. Toen we voor de kwalificatie de baan op gingen reed ik achter Niels Langeveld en papa en in hun slipstream wist ik een tweede tijd te pakken achter Bálint Hatvani die ook kon profiteren van een goede slipstream en daarmee zou ik de eerste race als tweede starten.

Tijdens de startopstelling van de eerste race was ik echt heel erg zenuwachtig en toen we eindelijk van start gingen wist ik in de tweede ronde de leiding in handen te nemen. Papa wist Niels in de goede richting te duwen en die ging daardoor gelijk met mij mee naar de tweede plaats en wist ik een klein gat te slaan.

De rijders achter mij wisten gebruik te maken van slipstreams waardoor ik langzaam ingehaald werd. Ik wist nog wel een paar leuke gevechten te voeren maar moest in de eerste race genoegen nemen met de zesde positie," liet Mika vol enthousiasme weten.

Bij de start van de tweede race was er een reversed grid van de eerste acht. Papa eindigde race 1 op de achtste positie en mocht van pole vertrekken. Ik stond gelijk achter hem op de derde plaats en wist gedurende de race leuke gevechten te voeren met de kopgroep wat ik erg leuk vond.

Uiteindelijk eindigde ik op de zevende plaats terwijl Niels de vierde positie pakte en papa eindigde als 9de. Ik heb echt een heel erg leuk weekend en zeer leerzaam weekend gehad," verteld Mika.

Foto's: RCM Cup

9942361
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1618
4309
9780
9912942
97760
147943
9942361

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven