K2 Content

Jaap van Lagen begon vrijdag op de Hockenheimring aan een spoedcursus Porsche Carrera Cup. Waar de concurrentie al eerder testte met de nieuwe Michelin banden, moest de coureur uit Ede samen Land Motorsport het karakter leren kennen tijdens het eerste raceweekeinde. Vandaag slaagde het examen: plaats zeven in de race en vooral: de op twee na snelste raceronde.

 

In twee vrije trainingen moest Jaap van Lagen met zijn team achter de geheimen van het onbekende racerubber zien te komen. “Het was flink puzzelen, want de banden reageren duidelijk anders dan het vorige type.” Gaandeweg loonde het harde werk. De aanpassing van bandenspanning en aan het onderstel werd op de stopwatch zichtbaar: van 1,8 seconden achter de snelste in de eerste vrije training, via 1,4 seconden in de tweede naar 1,2 seconden van de pole position in de kwalificatie.”

Het bracht Jaap van Lagen de twaalfde tijd en een startplek in de middenmoot. De race over 18 ronden werd gekruid door een flinke regenbui een half uur voor de start. De professional uit Ede analyseerde als een KNMI-weerman de lucht en besloot op slicks te blijven staan. “De eerste twee ronden waren de rijders met regenbanden in het voordeel, daarna wij want de zon kwam door.”

Vooral in de tweede helft van de wedstrijd zocht Jaap de aanval in de Land Motorsport Porsche. “Alles viel in die fase z’n plek. Ik had heel veel grip.” De 34-jarige Edenaar rukte op naar plaats zeven en ging met Jan Seyffarth de strijd aan om de zesde positie. In het verhitte duel liet Seyffarth zijn auto ‘staan’ waardoor Jaap met hoge snelheid op het natte gras belandde.

“Ja, dat was wel even een momentje. Je moet in zo’n situatie koel blijven en vooral niet sturen, want dan spin je en verlies je de controle over de auto.” In zijn tocht door het gras koos de Porsche meerdere keren het luchtruim. Desondanks keerde Jaap terug op het raceasfalt zonder een krasje op de 450 pk sterke GT3 RS.

Na 18 ronden kwam de professional uit Ede als zevende onder de finishvlag door. “Een klassering waarmee ik goed kan leven. De eerste negen punten voor het kampioenschap zijn binnen. Ook mijn rondetijden in de wedstrijd laten zien, dat we dit weekeinde heel snel heel veel hebben geleerd. In de race waren maar twee coureurs sneller dan ik.”

Jaap van Lagen kijkt vol vertrouwen uit naar de volgende afspraak in de Duitse Porsche Carrera Cup. Van 13 tot 15 mei komt Jaap in actie op zijn thuiscircuit, Circuit Park Zandvoort, als de DTM naar Nederland komt. “Met de kennis die we dit weekeinde hebben opgedaan, moet het mogelijk zijn om meer voorin de kwalificeren. Lukt dat, dan kan ik meevechten om de podiumplekken.”

Jaap van Lagen wordt dit seizoen ondersteund door: Febo - Van Ginkel Groep - Hydro Pro - Joalpe – Afbouwbedrijf Van Meerveld - Nathan Import/Export – Oranjedak - Wetac

www.jaapvanlagen.nl

18012174
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2696
5440
21344
17950191
39646
143848
18012174

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven