K2 Content

Op het Circuit Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen begon dit weekeinde het seizoen 2019 in de Porsche Carrera Cup Benelux. Team GP Elite was met in totaal vijf Porsche 911 GT3 Cup-auto's voor rijders Ziad Geris, Lucas Groeneveld, Daan van Kuijk, Jesse van Kuijk en Max van Splunteren vertegenwoordigd. De twee races op de baan, die vele coureurs als het mooiste circuit ter wereld beschouwen, leverden voor het team uit De Rijp podiumplaatsen en twee klassezeges op.Net als in de afgelopen jaren vormde de 'Total 6 Hours of Spa', een ronde voor het FIA World Endurance Championship, de professionele omgeving waarin de Porsche Carrera Cup Benelux van start ging. Voor de gelegenheid was het Benelux-veld gecombineerd met de deelnemers van de Franse cup, zodat er in totaal maar liefst 36 Porsches aan de start stonden. Een geweldig gezicht om dit indrukwekkende veld de Raidillon te zien beklimmen!

Voor de start van de eerste race begon het licht te regenen, wat het er voor de rijders, allemaal op slicks (profielloze racebanden) niet gemakkelijker op maakte. Max van Splunteren had als snelste Benelux-rijder in de kwalificatie de beste uitgangspositie voor de eerste race, maar nog in de eerste ronde werd hij geraakt door een concurrent en ging zijn Porsche in de rondte. "Jammer, want ik had een heel goede start, kon gelijk twee mensen inhalen en reed daarmee op de vierde plaats algemeen en als eerste Benelux-rijder. Nadat ik was geraakt, kwam mijn auto tot stilstand, waarop ik nog vijf keer geraakt werd", meldde Max. Teamgenoot Daan van Kuijk was een van de vijf(!) rijders die betrokken was bij de botsing en zo vielen beide rijders voortijdig uit.Jesse van Kuijk wist uit de problemen te blijven, reed een prima wedstrijd en eindigde na een mooi gevecht als derde Benelux-rijder, waarmee het eerste podium van het seizoen voor het Team GP Elite een feit was! Voor Jesse was het tevens de eerste algemene podiumplaats bij de A-rijders. Jesse: "Onwijs blij met deze podiumplaats, al had ik eigenlijk nog een trede hoger willen staan. Ik weet waar ik dat heb laten liggen, veel van geleerd!" Lucas Groeneveld werd in de openingsronde in de rondte getikt door een Franse rijder, maar reed vervolgens een ijzersterke inhaalrace, die hij net achter Jesse als vierde Benelux-rijder wist af te sluiten. In zijn eerste race met de Porsche liet Lucas indrukwekkende acties zien. Ziad Geris kwam uit in de klasse van de gastrijders, die hij op zijn naam wist te schrijven!

De flinke schade aan de auto's van Max en Daan betekende dat de engineers en monteurs van het team tot in de nacht op het circuit moesten blijven om de auto's weer in gereedheid te brengen voor de tweede race. Op zaterdagochtend werd iedereen verrast met de aanblik van een witte wereld, want in de nacht was er aardig pak sneeuw gevallen. De baan was weliswaar sneeuwvrij, maar wel erg nat, zeker omdat de Porsche Carrera Cup Benelux als eerste klasse op zaterdag het circuit op moest. Net op tijd voor de start van de race echter kwam de zon tevoorschijn. Dat maakte de bandenkeuze wat lastig. Uiteindelijk vertrokken alle rijders op slicks, waarbij de race uit veiligheidsoverwegingen achter de safety-car van start ging.

Opnieuw werd Max aangetikt, ditmaal echter in de slotfase van de wedstrijd. "Allereerst geweldig wat het team heeft gepresteerd door mij vandaag weer een prima, winnende auto te geven",meldde hij. "In de race droogde de baan een stuk eerder op dan we hadden verwacht, wat voor onze afstelling niet optimaal was. Daarmee verloor ik later wat tijd en zo kwam een concurrent dichterbij en tikte mij uiteindelijk aan, waarop ik spinde. Zo kwam ik als derde over de eindstreep, maar omdat die rijder vanwege het incident een straf kreeg, werd ik alsnog tweede in de Benelux-klassering. Wel jammer om twee keer in de rondte getikt te worden terwijl ik twee keer had kunnen winnen..." De twee extra punten in het kampioenschap voor beide pole positions zijn dan ook een schrale troost.Jesse greep na een goed gereden race als vierde net naast het podium, terwijl Lucas en Daan de race respectievelijk als zesde en achtste afsloten. Ziad won net als een dag eerder de klasse van de gastrijders.

"We hebben laten zien dat we snel zijn en kunnen meestrijden voor het Benelux-kampioenschap als we uit de problemen blijven", stelde teammanager Robert van Teijlingen. "We hebben rijders die goede progressie maken, mooie inhaalacties laten zien en gewoon goed racen. Daar kunnen we op voortbouwen!" De volgende kans daartoe is al over twee weken, want van 17 t/m 19 mei rijdt de Porsche Carrera Cup Benelux in het voorprogramma van de Duitse toerwagenserie DTM op het circuit van Zolder, wederom in België.

PR

18011889
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
2411
5440
21059
17950191
39361
143848
18011889

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven