Priscilla Speelman timmert hard aan de weg. De 23-jarige vijfdejaars studente lucht- en ruimtevaarttechniek werd in 2011 kampioen in de International Superkart Series en werd dit jaar samen met John van der Voort kampioen in de Sport I-divisie van de Supercar Challenge powered by Dunlop. Het talent van de in Roosendaal woonachtige Speelman is daarbij niet onopgemerkt gebleven. Speelman, die ook opgenomen is in het KNAF talentenprogramma, werd afgelopen woensdag namelijk uitgenodigd op de Hockenheimring om te testen met een Formula Renault 2.0 van Van Amersfoort Racing.

De test met een Formula Renault 2.0 hing al een tijdje in de lucht, maar afgelopen woensdag was het dan echt zover. Priscilla Speelman mocht in een auto van Van Amersfoort Racing laten zien waar ze toe in staat is. “Het contact met Frits van Amersfoort is tot stand gekomen via Lee van Dam van LDP International, onder andere bekend als organisator van de Gamma Racing Day”, aldus vader Ruud Speelman. “Van Dam is op zoek naar vrouwelijke talentvolle coureurs en hield daarom de prestaties van Priscilla al meer dan een jaar in de gaten.”

Speelman had zichzelf goed kunnen voorbereiden op haar test in de Formula Renault 2.0. “Ik ben voor de test eerst een ochtend naar de simulator in Delft geweest, om alvast te wennen aan de juiste manier van remmen en gas geven”, vertelde Priscilla Speelman. “Dat kon ik mooi meenemen in de test.” 

Toch waren de eerste ronden in de Formula Renault 2.0 een hele omschakeling voor Speelman. Dit jaar reed zij in de Supercar Challenge met een snelle BMW 1-serie en daarvoor was ze actief in de International Superkart Series. Dit zijn razendsnelle karts die snelheden tot wel 230 km/u behalen. “Een Formula Renault 2.0 is zeker een verschil met de BMW, maar ook met de superkarts. Het voordeel van dat ik superkarts heb gereden is dat ik de snelheid wel gewend ben, maar met de superkarts gebruik je de downforce niet om te remmen. Dat is wel het geval met de Formule Renault”, legde Priscilla Speelman uit. “Ook is het punt van gas geven erg belangrijk met de Formule Renault, want als je dit te vroeg doet breekt de auto achter uit. Met de superkarts wil je het liefst voor de bocht alweer op je gas.”

De test zelf werd zorgvuldig opgebouwd en naarmate de dag vorderde werden er ook steeds snellere tijden genoteerd. “Ik heb de eerste stint (10 ronden) gebruikt om het gevoel met de auto te krijgen, waarna ik vervolgens samen met de engineer naar de data heb gekeken waar mijn verbeterpunten lagen voor de volgende stint”, vertelde Speelman. “Dit hebben we vervolgens na elke stint gedaan, wat leidde tot een mooie stijgende lijn in mijn prestaties in de auto.”

De eerste kennismaking met een Formula Renault 2.0 verliep voor Priscilla dus zeer goed. “Frits van Amersfoort en zijn engineers waren erg enthousiast en ook de andere partijen waren zeer positief”, aldus Ruud Speelman. “We gaan dan ook alles in het werk stellen om Priscilla volgend jaar een volledig seizoen in de Formule Renault 2.0 Northern European Cup uit te laten komen.”

PR

9914396
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
1454
4754
29257
9854222
69795
147943
9914396

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven