Na op de derde dag van de Rally van Zweden de druk er flink op te hebben gehouden, zijn Sébastien Loeb en Daniel Elena als tweede gefinisht, op 41,8 seconden achter de winnaars. Door twee punten te scoren voor het merkenkampioenschap zorgden Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen ervoor dat het Citroën Total Abu Dhabi WRT onveranderd aan de leiding gaat in het algemeen klassement. Nadat de eerste twee dagen een normale gang van zaken kenden, zag de derde dag van de Rally van Zweden er wat anders uit. De ochtend bestond uit vijf proeven over een totale afstand van 75 kilometer, zonder dat er sprake was van een service. Na een korte pauze in het plaatsje Torsby besloten de equipes de dag met een 19,26 kilometer lange Power Stage.


 
Ondanks dat hij wist dat hij het gat ten opzichte van Sébastien Ogier onder normale racecondities niet kon dichten, ging Sébastien Loeb op de eerste paar proeven toch in de aanval. Ook nam hij slechts één reservewiel mee, waar de meeste andere coureurs er twee verkozen. Op Mitandersfors (SS17), een proef die begint in Zweden en eindigt in Noorwegen, maakte Loeb 3,3 seconden goed op de leider. Seb herhaalde dat kunstje op Finnskogen 1 en Kirkener 1 (SS18 en SS19), waarmee hij tot op 20,7 seconden van Ogier kwam. "Ik rijd zo hard als ik kan! Maar op een proef als Finnskogen kun je niet veel tijd goedmaken. Ik hou de druk er bij Ogier op door op deze manier te rijden, maar gezegd mag worden dat hij een perfecte race rijdt." Het gevecht eindigde feitelijk op SS21 waar 'Loebinen' een groot moment kende. "Ik had besloten om iets minder druk te zetten, maar op dat moment raakte ik een sneeuwwal. Daarna heb ik het echt rustiger aan gedaan..."
 
In tegenstelling tot Loeb haalde Dani Sordo het einde van de rally niet. Hij werd het slachtoffer, zoals zovelen met hem, van de gevaren die loeren onder de sneeuw langs de Scandinavische wegen. "Ik was redelijk tevreden met de manier waarop ik vandaag van start was gegaan," aldus de Spanjaard. "We hadden de set-up van de auto aanzienlijk verbeterd en ik voelde me goed. Ik had de achtste plek van Martin Prokop overgenomen en alles verliep volgens plan. Maar op SS20 raakte ik een sneeuwwal waaronder een rotsblok verscholen lag. We vlogen er behoorlijk hard af en de auto was te zwaar beschadigd om nog verder te kunnen rijden."
 
Terug in Zweden pauzeerde de rally in Torsby voor een remote service van 15 minuten. Geschoeid met nieuwe Michelin X-Ice North-banden vertrokken de equipes naar de laatste proef. Terwijl Loeb de tweede plek veilig stelde, pushte Mikko hard om nog wat bonuspunten te behalen. Helaas kwam hij met een vierde plaats op de Power Stage net tekort. "We wisten dat het moeilijk zou worden, maar we moesten alles geven," vertelde Mikko. "Desondanks hebben we twee extra punten voor Citroën gescoord in het constructeurskampioenschap. Er is niet veel meer dat ik over deze rally kan zeggen. Ik heb mijn zinnen gezet op Mexico."
 
"Ik denk dat ik de rally donderdagochtend tijdens de kwalificatie verloren heb," analyseerde Sébastien Loeb. "We hadden besloten de set-up te veranderen, maar die werkte niet waardoor het gat gedurende de eerste dag groter werd. Daarna reden we gelijk aan Sébastien Ogier, maar toen was het al te laat. Mijn felicitaties voor hem en zijn team voor deze eerste overwinning. Ze hebben dit weekend een vlekkeloze prestaties neergezet."
 
"Ook ik wil de winnaars van deze rally graag feliciteren met een perfecte prestatie. Het geeft ons een beeld hoe zwaar dit seizoen, dat pas net begonnen is, gaat worden. Onze prestatieniveaus lagen in lijn met onze doelstellingen, maar vanaf nu moeten we foutvrije rally's gaan rijden als we overwinningen willen gaan halen," concludeerde Yves Matton, hoofd van het Citroën Racing Team. "Het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team gaat nog steeds aan de leiding in het merkenkampioenschap en we zijn er klaar voor om die positie te verdedigen."
 
Stand rijderskampioenschap
 1 S. Ogier, 46 punten
 2 S. Loeb, 43
 3 M. Ostberg, 24
 4 D. Sordo, 15
 5 JM Latvala, 14
 6 M. Hirvonen, 12
 7 M. Prokop, 12
 8 B. Bouffier, 10
 9 T. Neuville, 10
 10 J. Hänninen, 8
 
Stand constructeurskampioenschap
 1 Citroën Total Abu Dhabi WRT, 57 punten
 2 Volkswagen Motorsport, 55
 3 Qatar M-Sport WRT, 31
 4 Abu Dhabi Citroën Total WRT, 15
 5 Lotos WRC Team, 12
 6 Qatar WRT, 10

PR

10270926
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
7691
10255
51481
10153241
185874
122280
10270926

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ga naar boven