Stan van Oord heeft tijdens zijn debuut in de TCR Benelux met gemengde gevoelens achter het stuur van zijn Audi RS3 LMS gezeten. Vreugde toen hij in de kwalificatie in zijn sessie de vijfde tijd reed, verdriet toen hij in de tweede sprintrace in de sandwich werd genomen en al na enkele meters kansloos was voor een goed resultaat. Met een achtste plaats in zowel de ‘Long race’ op zaterdag als in de eerst sprintrace op zondag kon de debutant toch tevreden zijn.Na deelname aan de Clio Cup Benelux en de Supercar Challenge begon Stan van Oord afgelopen weekend aan een nieuwe stap in zijn racecarrière. In de TCR Benelux strijden sterke merken als Audi, Honda, Opel, Peugeot, SEAT en VW, bestuurd door veel ervaren coureurs uit onder andere de FIA WTCC, elk raceweekend volop om de prijzen. Elke TCR-auto wordt bestuurd door twee coureurs. Een evenement bestaat uit een Long race van een uur en vier sprintraces van twintig minuten elk. Elke coureur rijdt naast de vrije trainingen een kwalificatie, de helft van de Long race en twee sprintraces.

Hoewel Van Oord nog niet veel kilometers gemaakt heeft in de Audi RS ging het tijdens de kwalificatie voor het eerste TCR event op het fraaie circuit van Spa-Francorchamps uitstekend. De Woudrichemmer reed een ronde van 2:33.5 en dat was goed voor een vijfde tijd. Een prima prestatie, want de poletijd van vorig seizoen op Spa was 2:34. De startpositie voor de Long race wordt bepaald door het gemiddelde van beide teamgenoten en dat leverde Van Oord en zijn teamgenoot Mika Morien een achtste startpositie op.

Morien nam op zaterdag de start van de Long race voor zijn rekening en bracht de Audi na een half uur, gehinderd door een gebroken vinger, binnen op een tiende plaats. Van Oord nam het stuur over en reed een gat dicht naar zijn voorganger, passeerde deze en ging direct weer in de aanval. Met succes, want hij nam de achtste positie over en behield die tot op de finish. Van Oord had genoten van de race: “Ik had verwacht dat dit een klasse zou zijn met gentlemen-rijders, maar ik kan merken dat dit echt topcoureurs zijn. De Audi is wel een zware auto en heeft veel last van slijtage van de banden en remmen, waardoor ik in de laatste fase van de race geen mogelijkheden had om verder naar voren te komen.”

Van Oord mocht op zondag de twee eerste sprintraces rijden. De startpositie van de eerste race wordt bepaald door de snelste raceronde uit de Long race en dat betekende voor Van Oord de achtste startplek. Zijn eerste staande start verliep niet zoals gehoopt, Van Oord viel terug naar de elfde positie. Maar hij herstelde zich uitstekend, reed goede rondetijden en maakte drie posities goed, om opnieuw als achtste over de finish te komen.

De tweede sprintrace volgde direct en dit keer had Van Oord een uitstekende start. Hij wilde rechts langs de SEAT van Sam Dejonghe rijden, maar werd tegelijkertijd rechts gepasseerd door de Peugeot van Kevin Abbring. Beide auto’s stuurden naar binnen, waardoor Van Oord in de sandwich werd genomen. Alle drie de auto’s raakten flink beschadigd, gelukkig kon Van Oord de pits bereiken. De monteurs van Bas Koeten Racing leverden een topprestatie en repareerden de auto in recordtijd. Met nog maar zeven minuten op de klok was het echter niet meer mogelijk om nog 75% van de vereiste raceafstand te rijden, waarop Van Oord besloot de auto goed te testen, zodat zijn teamgenoot later op de dag zeker wist weer over een goede auto te beschikken.

Dankzij deze resultaten staat Stan van Oord nu na het eerste TCR Benelux-evenement op een tiende positie in het klassement. “Ik ga met een heel goed gevoel naar Zandvoort, waar we tijdens de Max Verstappen Familiedagen weer in actie komen. We hebben dit weekend erg veel geleerd en ik verwacht dat we op Circuit Zandvoort nog beter zullen presteren. Ik wil mijn sponsors, mijn team Bas Koeten Racing en mijn coach Niels Langeveld bedanken voor hun harde werk, we hebben er samen alles uitgehaald wat erin zat”, besluit een tevreden Stan van Oord.

Tekst: PR

9665205
Vandaag
Gisteren
Deze week
Afgelopen week
Deze maand
Afgelopen maand
All days
3150
4007
31120
9607450
98082
290824
9665205

Vrienden van NoSpeedLimits.nl

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ga naar boven